Aanvraag voor meer dierenproeven stuit op hevig protest: “We zitten wel echt in met de dieren”

Aanvraag voor meer dierenproeven stuit op hevig protest: “We zitten wel echt in met de dieren”

De dieren krijgen via een boorgat elektroden ingeplant in de hersens. Foto: if

Leuven -

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is niet te spreken over de vergunningsaanvraag van Imec in Heverlee om het aantal proefdieren te verzesvoudigen. “Onze onderzoekers zitten wel in met het welzijn van de proefdieren”, klinkt het bij Imec zelf.

Momenteel heeft Imec ongeveer 500 knaagdieren - hoofdzakelijk muizen - die dienen voor NERF. Dat project werd in 2011 opgestart door IMEC, KU Leuven en de VIB, en doet onderzoek naar de werking van de hersenen. “Het klopt dat we een aanvraag hebben ingediend voor dierenproeven voor de komende vijf jaar, en dat we daarin spreken van maximaal 3.000 dieren. Maar het is zeker niet de bedoeling dat we de eerste jaren meteen het aantal zo hoog opdrijven. Het is een maximum om ons de kans te geven het onderzoek wel uit te breiden indien nodig”, zegt woordvoerster Hanne Degans van Imec.

Volgens Animal Rights zullen de dieren worden ingezet voor hersenexperimenten waarbij er via boorgaten in de schedel elektrische en optische elektroden geïmplanteerd worden.

Na afloop van de proeven worden de dieren volgens hen afgemaakt. Woordvoerster Sonja Lucas van Animal Rights eist omwille van ethische en wetenschappelijke redenen de stopzetting ervan. Ze verwijst naar het leed dat deze proefdieren wordt aangedaan, maar ook naar het feit dat een deel van de wetenschappelijke gemeenschap de relevantie ervan betwist.

Ook alternatieven

“Onze onderzoekers zitten zelf ook echt wel in met het welzijn van de dieren”, zegt Degans. “De dieren worden goed verzorgd. We gebruiken alternatieven zoveel we kunnen, zoals bijvoorbeeld computermodellen. Maar in bepaalde stadia van het onderzoek kunnen we niet anders dan dieren gebruiken.”

Degans benadrukt wel dat de dieren niet zomaar afgemaakt worden na één proef, maar zo lang mogelijk in leven worden gehouden. “We doen ons werk met zo weinig mogelijk dieren, maar de proeven zijn wel heel belangrijk voor het onderzoek”, besluit de woordvoerster van Imec.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees