Hoe zou het nog zijn met...

Hoe zou het nog zijn met de Planckaerts: “We wonen niet meer samen op onze berg in de Ardennen”

Tien jaar na het einde van Big Brotheris realitytelevisie allesbehalve verleden tijd. Denk maar aan Temptation Island, De Molof Spoed 24/7. Het Nieuwsblad vroeg zich af hoe het nog zou zijn met de figuren die kleur gaven aan de eerste programma’s in het genre. Vandaag: De Planckaerts.

Voormalig wielerkampioen Eddy Planckaert en zijn vrouw Christa trokken zich na het faillissement van hun parketbedrijf samen met hun kroost terug op een berg in Lestemy, in de Ardense bossen. Om daar in en met de natuur te leven. In vaak primitieve omstandigheden. Want in het begin moesten ze zelfs stroom maken met een generator die geregeld uitviel.

De soap, in totaal werden twaalf reeksen uitgezonden op VTM, toonde het wel en wee op de Planckaert-berg en in de chambre d’hôtes die ze er uitbaatten om geld te verdienen. Al leefden de Planckaerts vooral van de liefde, zo werd altijd gezegd.

Eddy Planckaert, telg uit een echte Oost-Vlaamse wielerfamilie, bouwde een mooie carrière uit met overwinningen in o.a. Parijs-Roubaix. Bij zijn wielerpensioen probeerde hij even succesvol te zijn als zakenman. Maar het werd een afknapper door foute zakenvrienden in Oost-Europa.

Het bedrijf ging op de fles, Planckaert zag even zwarte sneeuw maar verloor er zijn eeuwige glimlach niet bij. Samen met zijn Christa liet hij Vlaanderen achter zich om een nieuw leven op te bouwen in de Ardennen. Te midden van de bossen. Als God in Frankrijk, zo bleek uit de reeks die zeer hoge kijkcijfers haalde.

Hoe zou het nog zijn met de Planckaerts: “We wonen niet meer samen op onze berg in de Ardennen”

Zoon Francesco, die samen was met Magali, probeerde in de voetsporen van zijn vader te treden en werd profwielrenner. Maar hij slaagde niet. Omdat hij meer aan machines en auto’s zat te prutsen dan dat hij trainde. Ook dat werd uitvoerig in beeld gebracht.

Zoon Junior was nog schoolplichtig, maar ging meer niet dan wel naar school. Want net als alle andere Planckaerts zou hij zonder diploma zijn weg wel maken.

En dan was er nog de knappe dochter Stephanie, een tienermoeder. Haar vriend, de papa van haar kind, werd door de Planckaerts in de armen gesloten en verhuisde mee naar de Ardennen.

Vlaanderen smulde van de verhalen. Maar was vooral stikjaloers op de innige band binnen de familie. Ze aten samen, pasten op elkaars kinderen, werkten samen en maakten vooral heel veel plezier samen.

Dat doen ze vandaag nog altijd, al is er intussen wel één en ander veranderd op de Planckaert-berg.

Gezinnen zijn uitgebreid, zoon Junior is van de straat en de Planckaerts wonen niet meer allemaal samen.

Hoe zou het nog zijn met de Planckaerts: “We wonen niet meer samen op onze berg in de Ardennen”
Foto: GHYSELINCK

Want was niemand nog voor mogelijk achtte, is zeven jaar geleden toch gebeurd. De Planckaerts gingen uit elkaar. Eerst trokken Stephanie en haar man Christopher weg van de Planckaert-berg, nadien Francesco en Magali en hun kinderen. En ook Junior is momenteel bezig met zijn eigen stek.

“Neen, er is absoluut geen ruzie. Wij zijn nog altijd ‘one big happy family’. Alleen was het daar wat klein aan het worden. Zowel Francesco als wij hebben elk drie kinderen. We wonen nu in een groter huis. Maar we werken nog samen”, zegt Stephanie.

Hoe zou het nog zijn met de Planckaerts: “We wonen niet meer samen op onze berg in de Ardennen”
Stephanie en Christopher Foto: Stephanie Planckaert

Stephanie en Christopher wonen nu in de Bed&Breakfast vlakbij de berg. In een apart gedeelte woont mémé Clara, die van Oost-Vlaanderen ook naar de Ardennen verhuisde. Dicht bij de rest van de clan.

Stephanie was tienermama ten tijde van de reeks. Intussen hebben zij en Christopher, een uitgeweken Antwerpenaar, drie kinderen. Iluna (2005), Mageno (2007) en Elara (2015).

Christopher heeft nog altijd het bedrijf dat hij ten tijde van de soapreeks had. Ze doen in parketvloeren en totale renovatie. “De zaken gaan goed”, zegt Stephanie.

Hoe zou het nog zijn met de Planckaerts: “We wonen niet meer samen op onze berg in de Ardennen”
Foto: Stephanie Planckaert

Stephanie runt de B&B en de vakantiechalets die de familie intussen ook heeft. Ze doet dat samen met Magali, de vrouw van Francesco Planckaert.

Ook zij zijn intussen verhuisd. Weg van de berg. Magali ontvangt de gasten en zorgt voor het onderhoud. Francesco, de McGyer van de familie, is de duivel-doet-al. Hij werkt mee in het houtbedrijf en staat mee in voor het onderhoud van het chaletpark.

Ze hebben intussen ook drie kinderen: Devon, Noa & Yukka.

Hoe zou het nog zijn met de Planckaerts: “We wonen niet meer samen op onze berg in de Ardennen”
Junior en zijn Shirley Foto: Stephanie Planckaert

Ook de jongste zoon van de Planckaerts, Eddy Junior, is intussen aan het werk en heeft een vaste relatie met Shirley. Ze gaan binnenkort samenwonen.

Dat Eddy Planckaert snel opvolging krijgt als wielrenner, is twijfelachtig. “Voorlopig zit dat er niet in. Hij probeert hen zeker niet te overtuigen om voor de fiets te kiezen. Twee van de jongens voetballen hier in de lokale voetbalploeg. En volgens papa zit er iets in. Maar ze moeten zich vooral amuseren”

Eddy en Christa doen het tegenwoordig wat rustiger aan. Christa doet de boekhouding van de ‘nv Planckaert’. Pater familias Eddy is nog af en toe gastcommentator bij wielerwedstrijden op tv en zorgt dat alles draait. Hij staat onder meer in voor de verhuur van fietsen en organiseert huifkar- en andere tochten.

Hoe zou het nog zijn met de Planckaerts: “We wonen niet meer samen op onze berg in de Ardennen”
Foto: Stephanie Planckaert

De realityserie heeft de zaken hier in een stroomversnelling gebracht. We zijn nog een gebouw aan het renoveren om er gasten in te kunnen ontvangen. We krijgen veel Vlamingen en Nederlanders. We zitten hier dicht bij Durbuy, een populaire vakantiebestemming in de Ardennen. En iedereen die hier komt spreekt ons nog aan over de reeks. Dat is ook niet abnormaal. Door ons zo open en bloot te tonen, lijkt het alsof iedereen een beetje familie is. Ze weten alles over ons. Maar dat mag, er is niets waar we ons moeten over schamen. Integendeel”, zegt Stephanie die het onmiddellijk opnieuw zou doen moest de vraag komen.

Corrigeer

MEER NIEUWS