VW bevestigt formele schuldbekentenis voor Amerikaanse gerecht

VW bevestigt formele schuldbekentenis voor Amerikaanse gerecht

Themabeeld. Foto: BELGA

De Volkswagen-groep heeft vrijdag in de Verenigde Staten formeel schuld bekend aan het milieuschandaal met gemanipuleerde uitstoottesten bij dieselwagens. Hoofdjurist Manfred Döss bevestigde bij de rechter in Detroit de schuldbekentenis op meerdere punten die twee maanden eerder opgesteld werd in het kader van de deal tussen VW en het Amerikaanse ministerie van Justitie. VW ging toen akkoord met een schikking van 4,3 miljard dollar, om verdere vervolging te ontlopen.

VW bekent nu schuld aan oplichting, inbreuken op de wetgeving rond milieu en import, en obstructie van het onderzoek. In januari ging VW akkoord met een schikking van 2,8 miljard dollar, plus 1,5 miljard euro aan boetes.

De rechter zal op 21 april bekendmaken of hij instemt met de deal tussen VW en Justitie. Er is ook nog het strafluik, waarbij verschillende managers aangeklaagd worden.

De Duitse autobouwer heeft intussen al 22,6 miljard dollar opzijgezet om alle geschillen wereldwijd te regelen. Het grootste deel van dat bedrag is voor de VS bestemd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees