“Nieuwe straten zonder voetpaden: schandalig!”

“Nieuwe straten zonder voetpaden: schandalig!”

Rony De Backer is misnoegd over het gebrek aan voetpaden. Foto: dhh

Dilbeek / Ternat / Wambeek -

Het gemeentebestuur van Ternat wil dit jaar de Egaartbaan en de Kleemstraat in Wambeek heraanleggen. In de plannen worden echter geen voet- of fietspaden voorzien. Volgens gemeenteraadslid Rony De Backer (N-VA) is dat een gemiste kans.

Nog dit jaar zal Farys in opdracht van de gemeente de Kleemstraat en de Egaartbaan in Wambeek volledig vernieuwen. Maar van voetpaden of fietspaden is op de plannen geen sprake. Tot groot ongenoegen van gemeenteraadslid Rony De Backer (N-VA) die dit als een gemiste kans ziet. Hij kaartte het probleem aan op de gemeenteraad en stelde voor om de plannen toch aan te passen.

“De Kleemstraat en de Egaartbaan worden vaak gebruikt door sluipverkeer, maar ook door wandelaars en fietsers. Het is dan toch gek dat de gemeente bij het heraanleggen van de straten niet meteen ook een voetpad aanlegt? Op het punt waar deze straten samenkomen, heeft Aquafin eerder al een voetpad aangelegd, maar dat eindigt op een bepaald punt. Ook de Loddershoekstraat ligt er met kuilen van 30 centimeter diep onverantwoord bij. Ik heb al jaren het gevoel dat het gehucht Overdorp stiefmoederlijk wordt behandeld”, zegt De Backer.

Schepen van Openbare Werken Jozef Borremans (LVB) is niet meteen van plan om er voetpaden aan te leggen. “We moeten onze prioriteiten leggen. In Ternat zijn al veel voetpaden aangelegd, maar je kan niet overal tegelijk zijn. Bovendien zijn de Egaartbaan en de Kleemstraat rustige landbouwwegen waar niet veel auto's voorbij komen”, zegt Borremans.

Maar daar is De Backer het niet mee eens. “In de jaren ‘70 waren dat inderdaad landbouwwegen, maar intussen zijn de straten ook volgebouwd en is hier veel verkeer. De schepen is volgens mij al jaren niet meer in Overdorp langsgekomen”, foetert De Backer.

Kinderwagen op straat

Oud-burgemeester Ronald Parys (LVB) noemt De Backers voorstel favoritisme, wat bij hem in het verkeerde keelgat schiet. “Ik heb geen belang bij die voet- en fietspaden. Maar wat met de zwakke weggebruiker? Moeten jonge ouders met hun kinderwagen op straat lopen? Ik vind dat dit niet kan. Ik begrijp dat men niet zomaar overal voetpaden kan aanleggen, maar hier worden de straten heraangelegd. In dat geval is het een gemiste kans dat er geen sprake is van een voetpad”, zegt De Backer.

Uiteindelijk besloot de gemeenteraad om het punt van De Backer niet goed te keuren. Er wordt wel onderzocht wat de financiële impact op de werken zouden zijn indien er toch een voetpad zou komen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio