Rel tussen Nederland en Turkije

Wat is er precies aan de hand? Daarom lopen de spanningen tussen Turkije en Nederland zo hoog op

Het zit er bovenarms op tussen Turkije en Nederland. Concrete aanleiding is het besluit van de Nederlandse regering om twee Turkse ministers niet toe te laten een toespraak te geven in Nederland. De verwijten vliegen over en weer en er wordt gesproken over een diplomatieke rel. Maar wat is er precies aan de hand en waarom zijn beide landen zo boos op elkaar?

WAARMEE BEGON DE HETZE? De Nederlandse overheid heeft verhinderd dat twee Turkse ministers in Nederland een toespraak zouden geven. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu wilde met het vliegtuig komen, maar de Nederlandse regering trok de landingsrechten van zijn vliegtuig in omdat de “openbare orde en veiligheid” in het gedrang kwam.

Wat is er precies aan de hand? Daarom lopen de spanningen tussen Turkije en Nederland zo hoog op
Mevlüt Çavusoglu.

Een andere Turkse politica, minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, wilde dan weer met de auto vanuit Duitsland komen om een toespraak te geven op het Turkse consulaat in Rotterdam. Maar ook die bijeenkomst werd verboden, omdat er vanuit Turkije opgeroepen werd om te demonstreren. De minister is tot aan het consulaat gereden, maar daar werd ze tegengehouden zodat ze het consulaat niet kon betreden. Ze bleef een hele tijd in haar auto zitten, maar werd uiteindelijk het land uitgezet en opnieuw naar Duitsland gebracht.

WAT GEBEURDE ER NOG? Daarop braken rellen uit in Rotterdam. De Turkse overheid eist intussen een onderzoek naar het politieoptreden tegen Turkse manifestanten.

Nog beschuldigde Turkije Nederland van nazisme en fascisme, waarna de Nederlandse vicepremier excuses eiste van Turkije, maar die lijken er niet te komen. Turks premier Erdogan riep intussen ook op om 'bananerepubliek Nederland' te boycotten.  

WAAROM WILLEN DE TURKSE POLITICI NAAR NEDERLAND KOMEN? Op 16 april houdt Turkije een belangrijk referendum. Inzet is een omstreden grondwetswijziging waardoor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog meer macht zou krijgen. Omdat er ook veel stemgerechtigde Turken in het buitenland wonen (in Nederland alleen al gaat om 260.000 stemmen), stuurt Erdogan Turkse politici om stemmen te ronselen.

Wat is er precies aan de hand? Daarom lopen de spanningen tussen Turkije en Nederland zo hoog op

WAAROM VERBIEDT NEDERLAND DE TOESPRAKEN VAN TURKSE POLITICI? De officiële reden van de Nederlandse overheid is dat de veiligheid en de openbare orde niet gegarandeerd kunnen worden. Maar er speelt meer mee. Binnenkort zijn er ook in Nederland verkiezingen en premier Rutte zit in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de rechts-populist Geert Wilders (PVV), die een uitgesproken anti-islamstandpunt verkondigt. Wellicht hoopt premier Rutte om ook rechtse kiezers ervan te overtuigen dat hij krachtdadig kan optreden.

GEVOLGEN VOOR NEDERLAND? Door de rel tussen Turkije en Nederland heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland het reisadvies naar Turkije intussen aangepast. "Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen. Volg de berichtgeving van de ambassade en het consulaat-generaal”, luidt het op de website van het ministerie. 

Ons land past het reisadvies voor Turkije (voorlopig) niet aan.

REACTIES BUITENLAND? NAVO-baas Jens Stoltenberg roept intussen op tot eendracht. De Europese Unie roept de Turkse autoriteiten dan weer op om "af te zien van buitensporige verklaringen en daden die de situatie nog verder kunnen verslechteren". 

Duits bondskanselier Angela Merkel schaart zich achter Nederland in de diplomatieke rel. Onze noorderburen krijgen haar “volledige steun en solidariteit’”, zei ze maandag in München. Merkel hekelde in het bijzonder de uitlatingen van de Turkse president Erdogan. Vergelijkingen met de nazi’s zijn “volkomen misplaatst”, benadrukte de bondskanselier.

WAT VINDEN POLITICI IN ONS LAND? Ook in ons land woedt de discussie volop. CD&V en Open VLD zijn tegen een algemeen verbod om Turkse bijeenkomsten te organiseren. N-VA-fractieleider Peter De Roover deed dan weer in De Zevende Dag een oproep aan zaaluitbaters om “geen ruimte te bieden aan propaganda van Erdogan”. Eerder liet hij al verstaan dat buitenlandse politici eerst toestemming moeten vragen voor ze propaganda komen maken in ons land.

LEES OOK. Dit zouden Vlaamse burgemeesters doen

Een algemene richtlijn is er niet. Het is aan de burgemeester om te beslissen of een evenement kan doorgaan. De Gentse burgemeester Daniël Termont(SP.A) voelt zich in de steek gelaten door de regering. “Ik heb bij Binnenlandse zaken gevraagd naar onderrichtingen, want dit is een zaak van internationale politiek geworden waar burgemeesters nu over moeten beslissen. Binnenlandse Zaken geeft ons geen onderrichtingen. Men laat de burgemeester doen om dan achteraf te kunnen zeggen dat er fouten zijn gemaakt. Nogmaals, dit heeft niks te maken met lokale gebeurtenissen.”

ZIJN/WORDEN ER OOK BIJ ONS VERKIEZINGSEVENEMENTEN GEORGANISEERD?  De Unie van Europese Turken en Democraten (UETD) wil wel graag een groots evenement organiseren. Aanvankelijk werd gedacht aan Flanders Expo, maar die zaal is te klein. “Flanders Expo is te klein, we willen plaats voor 30.000 tot 40.000 mensen”, zegt Hamarat. “Het Sportpaleis was goed, daar konden 33.000 mensen binnen, maar ze hebben geweigerd.”

Hamarat zegt dat UETD voorlopig niet met andere zalen onderhandelt voor een dergelijk grootschalig evenement, maar dat de organisatie wel verder rondkijkt.

UETD zal, net als vorige week in Brussel, de komende weken verschillende meer kleinschalige evenementen in België organiseren. “Volksvertegenwoordigers zullen tot 7 april in België toespraken doen, zoals vorige week”, zegt Hamarat. Voorlopig is de komst van Turkse ministers of president Erdogan niet gepland, maar Hamarat sluit niet uit dat dat wel zou kunnen gebeuren.

Intussen zegt Wim Dries, burgemeester van Genk, dat hij niet van plan is om een bijeenkomst van de Turks extreemrechtse partij MHP te verbieden

Corrigeer

MEER NIEUWS