Mode

Modellen klappen uit de biecht over de minder fraaie kant van de modewereld

Modellen klappen uit de biecht over de minder fraaie kant van de modewereld

Foto: Shutterstock

Het modellenvak is er geen voor doetjes, je moet de concurrentie aangaan met duizenden andere meisjes en op castings word je soms onmenselijk behandeld. De Britse krant Daily Mail zocht en vond modellen die eerlijk wilden getuigen over de wantoestanden die ze zelf hebben meegemaakt. "Tijdens een casting werd er met een alcoholstift op de delen van mijn lichaam getekend die volgens hen te dik waren", klinkt het in een van de getuigenissen.

Onlangs nog deed modellenagent James Scully een boekje open over de wantoestanden die zich soms voordoen bij castings voor modeshows. Om eens bij de modellen te peilen hoe het nu zat, ging de Daily Mail op zoek naar meisjes die het aandurfden om te getuigen over de minder fraaie kant van de modewereld en die vond het ook. 

Uit heel wat verhalen blijkt dat modellen wel vaker het slachtoffer worden van misbruik en vernedering door castingdirecteurs, fotografen en modellenbureaus. Bovendien hebben ze bijna zonder uitzondering ooit te horen gekregen dat ze moesten vermageren omdat ze te dik waren.

Haar ongevraagd geknipt

Het Londense model Rosalie Nelson zegt dat ze ondertussen de tel is verloren van hoe vaak ze mishandeld werd. "Soms werden er gewoon stukken van mijn haar geknipt zonder dat iemand er mijn toestemming voor vroeg. Soms moest ik tien uur lang poseren voor een modeshoot en kreeg ik niets te eten. De onderliggende boodschap is altijd dat je beter niet zou eten. Ook mijn bureau vertelde me dat ik moest vermageren en toen ik uiteindelijk nog eens 10 kilogram was verloren, kreeg ik te horen dat ze mijn botten wilden zien. Ik raakte mentaal en fysiek helemaal uitgeput."

 

Duidelijk anorectisch

Ook Charli Howard heeft gelijkaardige ervaringen meegemaakt. "Ik schrik van niets meer: ongepast gedrag van mannen, vernederende commentaren op de set en meisjes die verteld werden nog meer gewicht te verliezen, ook al waren ze duidelijk anorectisch." Amy Harber maakte dan weer kennis met de alcoholstift. "Ze tekenden er gewoon mee op mijn lichaam om aan te duiden waar ik te vet was. Ik heb het ook al meegemaakt dat mijn portfolio gewoon in de vuilnisbak werd gegooid."

 

Seksueel misbruik

Maar soms gaat het nog verder en vindt er zelfs seksueel misbruik plaats. Volgens de Daily Mail geeft 30 procent van de modellen aan dat ze ooit ongepast aangeraakt werden tijdens hun werk en 28 procent geeft aan zelfs ooit onder druk gezet geweest te zijn om met iemand van het werk seks te hebben.  

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees