Sturgeon wil nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid, maar krijgt meteen kritiek

Sturgeon wil nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid, maar krijgt meteen kritiek

Foto: ISOPIX

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon stapt volgende week naar het Schots Parlement om in 2018 of 2019 een nieuw referendum te organiseren over onafhankelijkheid. Dat heeft ze maandagmiddag aangekondigd tijdens een toespraak in Edinburgh.

Het voornemen van Sturgeon is een reactie op het besluit van de Britse premier Theresa May om voor een “harde” brexit te opteren - dus ook een exit uit de interne markt en de douane-unie. De regering in Londen is “geen centimeter” aan de Schotse verzuchtingen tegemoetgekomen, zei Sturgeon.

Bij het eerste onafhankelijkheidsreferendum, lang voor het brexitbesluit, was ongeveer 55 procent van de Schotten voor een verder verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Bij de volksraadpleging over de brexit stemde ongeveer eenzelfde meerderheid van de Schotten voor een verder verblijf bij de EU. Het brexit-besluit zou wel eens meer Schotten overtuigd kunnen hebben van onafhankelijkheid voor de Highlands.

Vraag is echter of de Britse regering een tweede onafhankelijkheidsreferendum zou goedkeuren. De knoop moet doorgehakt worden door het parlement in Westminster. Een weigering dreigt felle Schotse reacties uit te lokken. Britse media speculeren dat Londen op zijn minst Edinburgh aan het lijntje gaat houden tot de brexit een feit is.

Niet toevallig kwam Sturgeon maandagochtend met haar aangekondigde “belangrijke toespraak”. Maandagnamiddag staat in Westminster immers opnieuw de brexit-wet op de agenda. De regering heeft aangekondigd dat als het Hogerhuis aan het wetsontwerp sleutelt, de tekst opnieuw naar het Lagerhuis verhuist. Verwacht wordt echter dat vandaag/maandag nog het wetsontwerp in wet wordt omgezet. Meteen kan May dinsdag al officieel de Britse uitstap uit de EU verkondigen. Zodra zij dat heeft gedaan, begint de deadline-klok te tikken: twee jaar later moeten, krachtens het Verdrag van Lissabon, de uitstapgesprekken met de EU afgesloten zijn.

Meteen kritiek

Volgens de regering in Londen is een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland geen goed idee. Zulke volksraadpleging zou “tot verdeeldheid leiden” en een “enorme economische onzekerheid veroorzaken op het slechtst mogelijke moment”, zo luidde het in een communiqué van het kantoor van de Britse premier.

Volgens de regering in Londen zijn de meeste Schotten ook niet voor een nieuw referendum te vinden. De Schotse regering, aldus het communiqué, moet zich bezighouden met het “goed beheren” van de interne Schotse dossiers - een eufemisme voor de bevoegdheidsverwittiging over de schoenmaker en de leest.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees