Food

"Bestel de goedkoopste fles wijn op restaurant"

"Bestel de goedkoopste fles wijn op restaurant"

Foto: *

Twijfel je over welke wijn je zou bestellen op restaurant, dan neem je best de goedkoopste. Dat schrijft de Amerikaanse sommelier en tv-persoonlijkheid Mark Oldman in zijn boek 'How To Drink Like a Billionaire'.

Durf je bij het eten niet de goedkoopste wijn bestellen uit schrik als een gierige pin over te komen? Je bent niet de enige en sommeliers en restaurantuitbaters rekenen daarop, zegt Oldman. "Ze weten dat de wijn op die positie vlotjes zal verkopen", zegt hij aan de website Business Insider. "Dus zetten ze op die positie bijvoorbeeld een wijn waarvan ze te veel hebben gekocht. Of erger: ze zetten op die plaats een fles die minder waard is, zodat je minder waar voor je geld krijgt". 

"Elke chimpansee kan dure wijn kopen"

"Je bent vaak beter af met de goedkoopste wijn, ook al heb je wat schroom om die bestellen. Maar doe het alleen in een restaurant waar men echt bezig is met wijn, waar zelfs de redelijk geprijsde wijnen van een goede kwaliteit zijn. " Volgens Oldman kan je het talent van de sommelier niet afleiden aan de prijs van de wijnkaart . "Elke chimpansee kan goede flessen wijn die een fortuin kosten, inkopen", zegt hij. "Echt getalenteerde sommeliers vinden en verkopen fantastische dingen die niet bovenaan de lijst staan."

Koop per fles

Daarnaast adviseert Oldman om wijnen eerder per fles dan per glas te bestellen. "Wijnen per glas zijn zo geprijsd dat de prijs van één glas de kost van de fles voor het restaurant moet dekken", zegt hij. Om te kijken hoeveel je te veel betaalt voor een glas, raadt hij aan de prijs van een fles door vijf te delen. 

De Amerikaanse sommelier is niet de eerste die het advies geeft om eerder de goedkoopste dan de tweede of derde goedkoopste wijn op de kaart te bestellen. "De grootste winst wordt gemaakt om de op één na goedkoopste fles wijn, omdat klanten de goedkoopste vaak niet durven bestellen", schreef ook de Britse culinair journaliste Imogen Edward-Jones in haar boek 'Restaurant Babylon', waarin ze achter de schermen van de horeca dook. 

 

Corrigeer