NEDERLANDSE VERKIEZINGEN

15 maart | Nederlandse verkiezingen

Stembureaus gesloten. Wordt een van deze mannen de nieuwe premier van Nederland?

Stembureaus gesloten. Wordt een van deze mannen de nieuwe premier van Nederland?

Foto: rr

Mark Rutte van de VVD en Geert Wilders van de PVV lagen beiden aan kop in de peilingen van de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. De exitpolls tonen een iets grotere kloof tussen de twee, in het voordeel van huidig premier Rutte. Maar het gevecht voor het premierschap is er lang niet meer een enkel tussen de kopmannen van die twee grootste partijen. In onderstaand overzicht werpen we een blik op de belangrijkste partijen en hoofdrolspelers bij deze verkiezingen.

LIVE. Volg hier onze live-verslaggeving van de Nederlandse verkiezingen

Vermoedelijk zo'n 10 miljoen Nederlanders brachten woensdag hun stem uit tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Maar liefst 28 partijen deden mee aan die stembusslag. Een elftal maakt ook echt kans op minstens één zetel, en de premier zal vermoedelijk geleverd worden door een van de volgende zeven partijen. 

LEES OOK. De verkiezingen die Nederland onbestuurbaar maken?

VVD - Mark Rutte | vergelijkbaar met Open VLD.

De VVD leverde de voorbije jaren met Mark Rutte de premier voor Nederland af. Of hij er nóg een ambtstermijn zal kunnen bijdoen, zal afhangen van hoe de coalitievormingen lopen. Als (voorlopig) grootste partij, zal VVD als eerste aan zet komen om een regering te vormen.

Maar de VVD zal vermoedelijk dan nog wel de grootste partij van Nederland zijn, de partij zal volgens de peilingen serieuze klappen krijgen. In 2012 haalde de partij van Rutte nog 41 zetels binnen.

Volgens de eerste exitpolls hangt VVD nu rond 31 zetels. 

 

PVV - Geert Wilders | vergelijkbaar met Vlaams Belang.

Mark Rutte van VVD voelde in de peilingen de hete adem van Geert Wilders van de PVV. Wilders lag lange tijd voor in de peilingen, maar nu moet hij achtervolgen, al zit hij Rutte nog steeds op de hielen. Ook in de exitpolls is dat het geval, al is de kloof daar groter dan wat de peilingen voorspelden.

LEES OOK. Waarom Geert Wilders (geen) premier van Nederland wordt

Maar zelfs als Wilders’ partij de grootste wordt, dan nog is de kans dat hij in de regering terechtkomt klein: geen enkele grote partij wil met Wilders samenwerken. De opkomst zal mee bepalen of Wilders al dan niet potten kan breken. 

Toch heeft Wilders heel veel invloed en heeft hij deze campagne mee gekleurd, en zal hij, ongeacht of hij in de regering zit of niet, mee kunnen wegen op het beleid. Zo wordt de harde houding van Rutte ten aanzien van nieuwkomers begin dit jaar gezien als een beweging naar rechts om de opkomst van Wilders te counteren.

 

GroenLinks - Jesse Klaver | vergelijkbaar met Groen.

GroenLinks wordt vermoedelijk de revelatie van de verkiezingen. Tot voor kort was de rol van de groenen klein in de Nederlandse politiek. “Het is nog nooit voorgekomen dat GroenLinks serieus werd genomen als potentiële regeringspartij”, zegt André Krouwel, politicoloog van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat zou nu wel eens anders kunnen zijn. GroenLinks doet het momenteel zo goed dat het niet ondenkbaar is dat de partij van de jonge Jesse Klaver de derde partij van Nederland wordt, na de VVD en de PVV. Volgens de exitpolls wordt GroenLinks de 4e partij, na VVD (31 zetels) en PVV, CDA en D66 met 19 zetels.

Dat GroenLinks het zo goed doet, heeft volgens veel analisten onder andere ook te maken met de positieve en optimistische boodschap die leider Jesse Klaver verspreidt. Dat die Klaver vaak vergeleken wordt met de populaire Canadese premier Justin Trudeau is mooi meegenomen.

 

CDA - Sybrand van Haersma Buma | vergelijkbaar met CD&V.

Een partij die er komende verkiezingen, volgens de voorspellingen, net als GroenLinks op vooruit zal gaan, is de CDA. De exitpolls geven de peilingen gelijk.

De voorbije jaren zaten de christendemocraten in de oppositie, maar leider Buma wil dat graag veranderen komende verkiezingen. Met vermoedelijk zo’n 21 zetels na de stembusslag van 15 maart, zit die kans op regeringsdeelname er dik in. Volgens voorspellingen, is een coalitie zonder CDA bijna onmogelijk.

 

 

D66 - Alexander Pechtold | heeft niet echt een Vlaamse tegenhanger.

D66 zat de voorbije jaren in de oppositie, maar stemde in de Tweede Kamer toch een aantal keer mee met de regeringspartijen. Terwijl VVD en PvdA volgens de voorspellingen zullen worden afgestraft voor het regeringsbeleid, lijkt D66 er geen nadelen van te ondervinden meegestemd te hebben met de regering. In de peilingen staat D66 voorlopig op een winst van 5 zetels en zouden ze op 17 zetels van de 150 komen in het Nederlandse parlement. De voorlopige exitpolls geven D66 19 zetels.

D66 heeft als progressief liberale partij geen tegenhanger in het Vlaamse politieke partijlandschap.

 

PvdA - Lodewijk Asscher | vergelijkbaar met SP.A.

PvdA zat de voorbije jaren samen met VVD in de regering. Maar terwijl de VVD ondanks verlies toch stand lijkt te houden in de peilingen, wordt PvdA volgens de eerste exitpolls zwaar afgestraft. 

De sociaaldemocraten hebben de voorbije jaren te weinig linkse accenten kunnen leggen in de regering Rutte. Teleurgestelde kiezers zullen mogelijk overlopen naar GroenLinks.

PvdA zou volgens de huidige peilingen stranden op 11 zetels. De exitpolls tonen zelfs nog een slechter resultaat. De partij komt van 38 zetels.

 

SP - Emile Roemer | vergelijkbaar met Pvda.

Als we de peilingen mogen geloven, blijft de SP hangen op een gelijkaardig resultaat van bij de vorige verkiezingen. Toch zou dat al voldoende zijn om die andere linkse partij, PvdA voorbij te steken.

Maar terwijl de andere partijen op een positieve of negatieve manier opvielen tijdens de campagne, was dat bij de SP niet echt het geval. En net daarom groeit de kritiek ook op die campagne: de SP viel te weinig op en blijft status quo.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS