Donkere wolken boven Eddy Merckx-fietsen

Donkere wolken boven Eddy Merckx-fietsen

Foto: ImageGlobe

Het gaat steeds slechter met Eddy Merckx Cycles, het fietsmerk dat 37 jaar geleden opgericht werd door de grootste wielrenner aller tijden. Het voorbije jaar werd 5,7 miljoen euro verlies gemaakt. Dat melden de kranten van Sudpresse.

Twee jaar na het einde van zijn wielercarrière, op 28 maart 1980, had Eddy Merckx een fietsmerk opgericht. Hij wilde er de allerbeste koersfietsen ter wereld maken en probeerde zelfs elk model zelf uit. De dure fietsen waren goed, daar had niemand iets op aan te merken, maar toch werd het in Meise gevestigd bedrijf nooit zo succesvol als de man naar wie het genoemd werd.

De ‘Kannibaal’ verkocht de meerderheid van zijn aandelen in 2008. De nieuwe eigenaars slaagden er echter niet in om Eddy Merckx Cycles een nieuw elan te geven. Ze verhuisden vanuit Meise naar Zellik, omdat de ateliers er te klein geworden waren, maar elk jaar opnieuw bleek uit de jaarrekeningen dat vele miljoenen verlies gemaakt werden. Het grootste deel van de activiteiten - het maken van de fietsen - werd zelfs uitbesteed aan China en Taiwan.

In mei 2016 kwam er een nieuwe overnemer, die het kapitaal van Eddy Merckx Cycles in één klap verdubbelde. Van 14 naar 27,7 miljoen euro, “een kapitaalsverhoging die zuurstof moet geven om de toekomst goed in te gaan.”

Maar ook dat plan lijkt niet echt een succes te zullen worden. Al na enkele maanden is duidelijk geworden dat de overname het bedrijf niet winstgevend heeft gemaakt. Meer zelfs: het voorbije jaar werd een verlies geboekt van 5,7 miljoen euro. Dat brengt het totale verlies sinds de oprichting op meer dan 17 miljoen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees