De zoekers

Redacteur Het Nieuwsblad

  • 34 jaar
  • Heeft samen met zijn vriendin Ruth twee dochters: Norah (5) en Roxanne (2)
  • Issue: wil niet vervallen in een saaie routine met twee kleine kinderen
  • Voornemen: de platgetreden paden van binnenspeeltuinen vermijden en op microavontuur gaan, zijn kroost de wereld leren kennen

Life

Vaders, zo bouw je het perfecte zandkasteel

Vaders, zo bouw je het perfecte zandkasteel

Foto: *

Yeah! Eindelijk lente! Bestemming voor alle kinderen in één van de komende weken: de zee. Opdracht 1 van ons, vaders, is dan steeds dezelfde: imponeer de kroost – en bij uitbreiding het hele strand – met een gigantisch zandkasteel.

Na drie kwartier graven, puffen en vloeken is het altijd hetzelfde. De kinderen zijn vijf meter verder aan het spelen. Bij een ander kasteel. Van een andere papa. Want die heeft wenteltrapjes, en een tunnelcomplex, en een uitkijktoren om de haaien te spotten.

Zo kan het niet verder, medevaders. Dit jaar worden wíj de Koningen van het Strand, dankzij deze vijf simpele tips.

1. Gebruik te veel water

 

Een berg maken, dat kunnen we allemaal. Vervolgens stampen we die berg wat aan, om hem zoveel mogelijk te beschermen tegen het water.

Fout.

Het cruciale element van een goed zandkasteel ís water. Dat zorgt voor een stevig fundament. Als je de berg hebt gemaakt, giet er dan een volle emmer over. En misschien zelfs nóg één. Zoals mijn nieuwe held Sand Master Kirk zegt in het onderstaande filmpje: “De ideale hoeveelheid water is te veel water.”

 

 

2. Neem je gereedschapskist mee

 

Een roos schopje, een harkje met twee tanden en een vormpje van een konijn. Dat is meestal ons materiaal. Is dat een strandkoning waardig? Helemaal niet. Zoals elke vader weet na de renovatie: bij goed materiaal begint alles.

Neem dus gewoon je eigen gereedschapskist mee. Met daarin een truweel (voor de contouren), een mes (om trappen te snijden), een koffielepel en rietjes (om inkepingen te maken) en een plamuurmes (om alles mooi glad te maken). Voor dat laatste gebruiken de freaks zelfs een penseel.

 

3. Bouw eens een échte toren

Eigenlijk lijken onze kastelen niet eens op een kasteel. Het zijn triestige piramides. Zo'n deftige, cilindervormige toren hebben we nodig. Maar hoe bouw je dat?

De sleutel is alweer het materiaal. Sla de bodem uit een emmer, en zet die op je fundament. Vul de emmer met zand en – alweer – veel water. Laat even bezinken, hef de emmer op en hop: een stevige toren.

Maar dan is hij nog niet af. Dan moet er nog een kegelvormig dak op, liefst met dakkapelletjes. Daarvoor maak je een brij in je emmer. Vul die emmer eerst 2/3 met water, en doe er dan zand bij. Schep de brij eruit met je handen, en druk ze laag per laag op de toren. Het ziet er eerst niet uit. Maar laat het even uitdrogen, en je hebt heel stevig zand waarin je kan snijden en carven.

4. Gooi die spade weg

En wat doen we op het einde? We pakken de spade, kloppen eens goed met de achterkant op het kasteel, en klaar is kees. Nefast. Daarmee zorgen we eigenlijk voor een aardbeving in ons kasteel. Want zo vernietig je de chemische bruggen die het water maakte tussen de zandkorrels.

Fysici onderzochten vijf jaar geleden hoe je het perfecte zandkasteel maakt, en publiceerden die in het tijdschrift Nature . Hun gouden raad: een schop dient enkel om te graven. Gebruik je handen om alles aan te drukken, dan maak je niks kapot.

Sand Master Kirk weet dat natuurlijk al lang. Getuige de manier waarop hij muren bouwt in dit indrukwekkende fort: 

 

5. Leg je neer bij je lot

 

Hoe fantastisch het er uiteindelijk ook uitziet, bij zandkastelen is er één belangrijke wet: ze gaan kapot. En dat is niet erg. Want uiteindelijk is er niks leuker dan dit:

 

Corrigeer

De Zoekers

De Zoekers