Onstabiele sierpotten ‘De Met’ dreigen te vallen

Onstabiele sierpotten ‘De Met’ dreigen te vallen

De werken voor de deur van De Met zorgen voor problemen. Foto: ddl

Vilvoorde -

Een hoogtewerker, besteld door Brouwerij Haacht, komt eerstdaags de sierpotten op het dak van Brasserie De Met weghalen. Die dreigen naar beneden te komen door de werken op de Grote Markt.

Door de werken aan de ondergrondse parking is de Grote Markt van Vilvoorde een grote werfzone. Machines rijden er de hele dag aan en af. Dat zorgt voor trillingen, waardoor het risico bestaat dat de bloempotten op het pand van Brasserie De Met naar beneden vallen. Het stadsbestuur heeft Brouwerij Haacht, concessiehouder van het pand, verplicht om twee sierpotten zo snel mogelijk weg te halen of te verankeren. “Er is geen acuut gevaar”, zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A). “Maar we willen geen risico nemen.”

Aaite Rillaerts, zaakvoerder van De Met, klaagde de situatie eerder al aan. “We hadden de brouwerij eerder al laten weten dat er werken dienden te gebeuren aan de gevel”, zegt Rillaerts. “Maar dat gebeurde nooit. Sinds de werken zijn gestart, merkten we wat steengruis op en kwamen te potten losser te zitten. Niet dat er meteen gevaar dreigt, maar we willen snel een oplossing. Het zou maar eens moeten gebeuren dat die potten toch naar beneden komen.”

Direct gevaar

Brouwerij Haacht wil de potten snel weghalen. “Al is er geen direct gevaar”, zegt Dieter Van Muylder van Brouwerij Haacht. “Die sierpotten wegen meer dan honderd kilo en zullen echt niet naar beneden vallen door trillingen. We hebben al de eerste stappen ondernomen, maar door de werkzaamheden is het nu onmogelijk om een hoogtewerker in te schakelen.”

De stad laat alle gebouwen rondom de Grote Markt monitoren. “De aannemer heeft ons verzekerd dat geen enkel gebouw schade zal lijden door de werken”, zegt Bonte. “We kozen er ook voor om de werken te laten uitvoeren volgens de nieuwere en duurdere soilmix-techniek, die minder trillingen en geluidshinder veroorzaakt. Maar we houden alles nauwlettend in het oog. Zo bestaat er geen discussie achteraf.”

De uitbater en brouwerij leven al enige tijd in onmin, nadat De Met twee jaar geleden drie maanden had moeten sluiten door gaslekken in het gebouw. De stad bezorgde inmiddels ook een lijstje met andere verplichtingen aan de concessiehouder, die de nodige werken intussen laat uitvoeren.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio