Veiligere bevoorrading in Gent-Wevelgem, politie controleert sociale media op E3 Harelbeke

Gent-Wevelgem past dit jaar de regels in de bevoorradingszone aan om de veiligheid van de coureurs te verbeteren. Het idee komt van de Franse oud-renner Jacky Durand. “Hij kwam tot de conclusie dat het in die bevoorradingszone vaak één grote chaos is’’, zegt wedstrijdleider Hans De Clercq.

Nochtans is de oplossing eenvoudig. “De verzorgers blijven in het nieuwe systeem op hun plaats staan. Vooraf krijgen de ploegen een nummer en in het vak met dat nummer staan ook de verzorgers. Over een afstand van honderd meter staan er telkens vijf ploegen: in zone 1 de teams met volgnummer één tot vijf, in zone twee de teams met volgnummer van zes tot tien, ... De volgnummers van de bevoorradingsplaatsen komen overeen met de volgorde van de ploegwagens in het peloton. Voor Gent-Wevelgem zullen we een zone ­nodig hebben van 500m om ­alle teams aan bod te laten komen.’’

Het nieuwe systeem werd al toegepast in de Gooikse Pijl en in Frankrijk introduceerde Jacky Durand het ook al in de Boucles de la Mayenne. “Ik hoop dat de UCI en de organisatoren het snel overal invoeren”, besluit De Clercq.

Politie controleert sociale media op E3 Harelbeke

De politie zal tijdens de wielerwedstrijd Record Bank E3 Harelbeke volop mee de sociale media screenen. De veiligheidsdiensten willen daarmee voorbereid zijn op eventuele incidenten. De organisatoren van de wedstrijd hebben zelf ook een Facebook-pagina met 7.000 volgers en worden op Twitter door 11.000 wielerliefhebbers gevolgd. Zodra zich echter een onregelmatigheid op en rond het parcours voordoet, zal de politie die sociale media overnemen en gebruiken om te communiceren. De organisatie laat ook niets aan het toeval over en heeft daarom naast 11 vaste camera’s in de buurt van de aankomstzone nog eens twee drones als extra bewakers ingezet. 

Harelbeke werd vorig jaar net als Dwars door Vlaanderen vlak na de terreuraanslagen in Brussel en  Zaventem georganiseerd.

Corrigeer