Fit & Gezond

Stoppen met alcohol drinken als je wilt afvallen? Niet nodig, zo blijkt

Stoppen met alcohol drinken als je wilt afvallen? Niet nodig, zo blijkt

Foto: Shutterstock

Wie wil afvallen, heeft het vast al eens gehoord dat je dat glaasje wijn bij het eten maar beter overslaat. Hoewel er in alcohol heel wat calorieën zitten, blijkt uit een onderzoek van The New York Times dat gematigd drinken geen invloed heeft op je gewicht. Daar klinken we op!

Omdat Jane E. Brody, journaliste bij The New York Times, zelf wel eens graag een glaasje drinkt en voor eens en voor altijd wou weten of die slechte reputatie van alcohol inzake gewichtstoename wel klopte, ging ze grasduinen in heel wat onderzoeken die daarover werden gepubliceerd. Het werd geen makkelijke zoektocht. "Ondanks duizenden studies die vaak decennia overlappen, heb ik ontdekt dat alcohol een van de meest controversiële en ingewikkelde onderwerpen is bij mensen die graag hun gewicht onder controle willen houden", zegt ze. 

Uiteindelijk slaagde ze er wel in om tot enkele conclusies te komen. Zo bleek uit heel wat studies dat er geen link terug te vinden was tussen alcoholconsumptie en gewichtstoename. In elk geval bleek dat het feit te zijn als je spreekt van gematigd drinken, met bijvoorbeeld elke dag een glaasje wijn bij het eten. Opvallend, vrouwen die regelmatig iets drinken zouden door de band genomen zelfs minder wegen dan vrouwen die nooit iets drinken. Let wel op, meer dan één glas per dag mag het dan wel niet worden. Als je aan bingedrinking doet dan zullen de kilo's er natuurlijk wel aanvliegen. 

Magische ingrediënt

Toch wil Brody nog een kanttekening plaatsen. "Iedereen is anders. In de studies gaat het om gemiddelden van groepen mensen en dus niet over individuele verschillen. Het magische ingrediënt is eigenlijk jezelf in de gaten houden. Als je een gematigd drinker bent en toch aankomt, dan is het misschien een beter idee om enkele maanden niet te drinken om te zien of je bijkomt, afvalt of op hetzelfde gewicht blijft."

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees