Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Deze “Wonder Woman” kon Yahoo niet redden, maar krijgt wel een opstappremie van 23 miljoen

Marissa Mayer vertrekt met premie van 23 miljoen dollar

Marissa Mayer, de topvrouw van ­Yahoo!, stapt eind dit jaar op als de overname door telecomreus Verizon rond is. Al zal ze daar geen boterham minder voor moeten eten: ze heeft recht op een ‘gouden parachute’ van liefst 23 miljoen dollar.

Vijf jaar geleden werd ze nog ingehaald als de redder in nood. Maar binnenkort is het liedje van dewonder woman van ­Silicon Valley uitgezongen. Al krijgt Marissa Mayer, die bij Yahoo! de voorbije vijf jaar zo’n 78 miljoen dollar verdiende, wel een troostprijs: een ­opstappremie van 23 miljoen dollar. Niet slecht, want Mayer reed een verre van feilloos parcours.

“Googirl”

Het begon allemaal als een sprookje. Met een ingenieurs­diploma van het prestigieuze Stanford op zak, kan ­Marissa in 1999 aan de slag bij liefst veertien bedrijven. Maar ze kiest voor een dan nog onbeduidende start-up, Google. Ze wordt er de twintigste werknemer en de eerste vrouwelijke ingenieur. De razend ambitieuze Marissa ontpopt zich er tot de rijzende ster – wat haar de bijnaam ‘Googirl’ oplevert – en begint en passant een relatie met haar baas, medeoprichter Larry ­Page. De relatie zou stuklopen op haar onstuitbare ambitie: op feestjes liet ze haar vriend vaak achter omdat ze nog werk had op kantoor.

Bij Google superviseert Marissa de lancering van Gmail en Google Maps. En dat blijft niet onopgemerkt: haar naam duikt steeds vaker op in eindejaarslijstjes, van “vrouw van het jaar” tot “meest invloedrijke persoonlijkheid”. Ze mag zich stilaan opmaken voor een droomtransfer.

Wanneer Mayer aankomt, is het eerste wat ze ziet posters met haar beeltenis en in koeien van letters het woord ‘hope’.

Deze “Wonder Woman” kon Yahoo niet redden, maar krijgt wel een opstappremie van 23 miljoen
Foto: AFP

In 2012 is het zover: Mayer wordt CEO van Yahoo! De ­gewezen internetpionier heeft door de opkomst van Google en Facebook flink wat van zijn pluimen verloren: de beurswaarde van 125 miljard dollar is verdampt tot amper 20 miljard en in vier jaar heeft het ­bedrijf vier bazen versleten. Wanneer Mayer aankomt, is het eerste wat ze ziet posters met haar beeltenis en in koeien van letters het woord ‘hope’. Een mens zou van minder gaan zweven.

Deposter girlhaalt meteen de bezem door het bedrijf. Yahoo! ontdekt de smartphone als ­reclamemedium, ­lanceert een videoplatform en doet de ene overname na de andere. In ­anderhalf jaar tijd draait Mayer er 3 miljard dollar door. Maar de omzet blijft dalen en de winst keldert. Intern groeit de kritiek. De CEO wordt een gebrek aan visie en een hardvochtige leiderschapsstijl verweten. Haar evaluatiesysteem – dat managers bijna verplicht om genoeg onvoldoendes te geven – leidt tot zo’n duizend ontslagen. In 2015 meldt de New York Times dat onder Mayer één op de drie mensen het bedrijf heeft (moeten) verlaten.

Spilzieke Marie-Antoinette

Mayer ligt er niet wakker van. Datzelfde jaar nog organiseert ze een megafeest voor de twintigste verjaardag van Yahoo! Volledig in het thema vanThe Great Gatsby. Met acrobaten die tussen ­antieke kandelaars en boven een witte Rolls Royce zweven. Met champagne à volonté. En met in de hoofdrol ‘Queen Marissa’, die zich hoogzwanger op haar troon laat fotograferen met de gasten. Na die party, die ettelijke miljoenen dollars heeft gekost, vergelijkt de New York Post haar met Marie-Antoinette, de spilzieke en verguisde koningin van Frankrijk.

Hoogmoed komt voor de val. In september 2016 lekt uit dat ­hackers ge­gevens van honderdduizenden gebruikers in handen hebben gekregen. Wanneer een onafhankelijk onderzoek besluit dat de leiding van Yahoo! de crisis slecht heeft beheerd, laat Mayer weten af te zien van haar jaarlijkse bonus (zo’n 1,9 miljoen euro) en die onder de ­medewerkers te verdelen. Voor het in een overname geïnteresseerde Verizon het sein om op de onder- handelings­tafel te kloppen en een korting van 350 miljoen dollar te versieren. De telecomreus zal Yahoo! uiteindelijk inlijven voor amper 4,5 miljard dollar.

Een bericht gedeeld door Aram (@aramsh) op

Het beste van Enkel voor abonnees