Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar

Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar

Foto: VTM, Pol De Wilde

Tien jaar na het einde van ‘Big Brother’ is realitytelevisie allesbehalve verleden tijd. Denk maar aan ‘Temptation Island’ en ‘De Mol’. Het Nieuwsblad blikt elke week terug op de start van een bekende realityreeks. Vandaag: ‘Mijn Restaurant!’

Negen jaar geleden is het intussen dat televisiezender VTM besloot om de Vlaamse versie te lanceren van het Australische format ‘My Restaurant Rules’. Er werden vijf locaties gezocht: in elke Vlaamse provincie één. In Oostende, Gent, Antwerpen, Hasselt en Leuven begonnen op 4 maart 2008 vijf koppels telkens met een leeg pand en een concept. Elk duo ontving eenzelfde budget en twee maanden tijd om hun concept zo goed mogelijk uit te werken. De winnaar van ‘Mijn Restaurant!’ kreeg uiteindelijk zijn restaurant: de inboedel, maar ook de huur van het pand werd nog een tijdlang door VTM betaald.

Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar
vlnr: Micheline en Jelle, Lindsay en David, Ghislaine en Pieter, Yanaïka en Stephanie, Kris en Angelo Foto: VTM

Elke twee weken nomineerde de driekoppige jury twee restaurants, die met sluiting bedreigd worden. Die jury bestond uit culinair hoofdredacteur Dirk De Prins, hotelexperte Christel Cabanier en sterrenchef Peter Goossens. De kijker kreeg telkens het laatste woord en kon - zolang zijn belwaarde het toeliet - een favoriet naar de overwinning sms’en. Het was 2008; de regels rond premium sms-diensten stonden nog niet zo strak gespannen als nu. De afvalrace ging verder tot er nog twee restaurants overbleven. Die eer viel te beurt aan ‘D’Hoogeschool’ in Leuven en ‘Exquisa’ in Hasselt.

Lady Chef of the Year

Het koppeltje Yanaïka en Stephanie, toen 27 en 21 jaar, stampte in Hasselt een restaurant uit de grond. Met Yanaïka als chef en Stephanie in de zaal werkten de twee een concept uit rond de aardappel. Hun restaurant ‘Equisa’ haalde uiteindelijk de finale, maar moest het daarin afleggen tegen de Leuvense favorieten van ‘D’Hoogeschool’.

Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar
Yanaïka en Stephanie in 2008 Foto: Pol De Wilde

“Dat was echt een teleurstelling”, vertelt Yanaïka Skrzyszkowiak (36) wanneer we haar herinneren aan haar deelname van negen jaar geleden. Zij en Stephanie zijn intussen geen koppel meer, Yanaïka is getrouwd en heeft een kindje dat vrolijk meebabbelt op de achtergrond.

“Maar langs de andere kant: we wisten waar we aan begonnen. Er kon maar één winnaar zijn, de spelregels waren duidelijk.” Toch heeft ze vooral goede herinneringen aan haar deelname. “Ik heb enorm veel bijgeleerd. Het was een leuke, maar heel zware periode van hard werken en weinig slapen.”

Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar
Yanaïka en Stephanie in ‘Exquisa’ Foto: MDG

“Als ik nu ‘Mijn Pop-uprestaurant’ volg, merk ik dat die koppels het toch wel makkelijker hebben. Wij moesten destijds nog heel wat opdrachten tussendoor uitvoeren om zo ons geld te verdienen. De duo’s nu kunnen zich volop concentreren op hun restaurant.”

In 2011 werd Yanaïka gekroond tot ‘Lady Chef of the Year’ en intussen roert ze in de potten van het Genkse restaurant ‘Nivo’. “Ik heb aan de reeks een aantal goede vriendschappen overgehouden. Filip bijvoorbeeld (voormalig souschef van ‘Exquisa’, red.), die staat nu nog met mij in de keuken. Het is meteen dé grote tip die ik kan geven aan de kandidaten van ‘Mijn Pop-uprestaurant’: werk goed samen, want met tien kan je veel meer dan alleen. Zeker als je luistert naar de raad van de jury.”

Underdog wordt winnaar

Jelle en zijn moeder Micheline waren respectievelijk 26 en 52 toen ze aan de wedstrijd deelnamen. Met hun restaurant ‘D’Hoogeschool’ brachten ze in Leuven de klassieke gastronomische keuken in een sfeervol interieur. Ze zijn allebei chef-kok van opleiding, maar het was Jelle die plaatsnam achter het fornuis. Zijn moeder hield de zaal onder controle. Het duo was het schoolvoorbeeld van de underdog: ze zaten al bij de eerste nominaties voor sluiting, maar bleven nipt in de race toen ‘De Charlekijn’ in Gent de deuren moest sluiten. Ook bij de tweede sluitingsronde werden ze genomineerd door de jury, maar toen wonnen ze van ‘Red Pepper’ uit Oostende.

Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar
Jelle en Micheline in 2008 Foto: Pol De Wilde

Wanneer we Jelle Temmerman (35) aan de lijn krijgen, heeft hij er net een shift opzitten bij de Europese Raad. Hij is er chef en kookt nu dus voor belangrijke staatshoofden en ambassadeurs. “Een uitdaging, want zij moeten vaak snel-snel eten en er zijn heel veel nationaliteiten waarmee je rekening moet houden.”

Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar
Ook Leuvens burgervader Louis Tobback sms’te ‘zijn’ stad naar de overwinning. Foto: jvc

Toen ‘D’Hoogschool’ op donderdag 29 mei 2008 officieel van hem en zijn moeder Micheline werd, kon zijn geluk niet op. “Het was een geweldige ervaring. Op tv is alles mogelijk. Het spel op zich was echt tof en ik heb dingen gedaan die ik anders nooit zou hebben meegemaakt.”

Toch maakte de vreugde al snel plaats voor de harde realiteit. “Eigenlijk heeft VTM ons als winnaars een beetje aan ons lot overgelaten. Ik was jong, onervaren en zat met een groot restaurant opgescheept. Dat heeft helaas tot een aantal foute beslissingen geleid.”

Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar
Jelle in ‘D’Hoogeschool’ Foto: Marc Herremans

In 2011 werd ‘D’Hoogschool’ failliet verklaard en had Jelle even genoeg van de horeca. Hij volgde een opleiding houtbewerking, maar kreeg uiteindelijk toch weer heimwee naar de keuken. Zich inschrijven voor ‘Mijn Pop-uprestaurant’ ziet hij zich niet meteen doen. “Het spel is heel tof, maar alles errond, zoals de boekskes en alle aandacht ... Dat was niet zo mijn ding.”

Bittere nasmaak

De finale van de eerste reeks van ‘Mijn Restaurant!’ liep niet echt gesmeerd. In wat één van de meest chaotische live-uitzendingen werd sinds de ‘Pak de poen’-show, verklapte Rani De Coninck subtiel en per ongeluk de winnaars voordat ze in de helikopter stapte die haar naar de winnende stad moest brengen. Op de koop toe stuurde de sms-dienst van een Limburgse krant zeven minuten voor de officiële bekendmaking al dat Leuven de winnaar was. De teleurstelling was daardoor minuten voor de ‘onthulling’ al af te lezen van de gezichten van Yanaïka en Stephanie.

Zo begon ‘Mijn Restaurant!’: weinig slaap, veel sms’en en een te vroeg uitgelekte winnaar
vlnr: Peter Goossens, Rani De Coninck, Christel Cabanier en Dirk De Prins Foto: VTM

‘Mijn Restaurant!’ werd een kijkcijfersucces en er volgden nog drie seizoenen, maar de aanhoudende stroom van negatieve berichten over faillissementen, ruzies, dagvaardingen en zelfs een zelfmoord gaven het programma een bittere nasmaak, waaraan - zo ondervonden we zelf - ook VTM niet graag herinnerd wordt. In 2011 liep het laatste en vierde seizoen ten einde.

Propere lei

VTM sleutelde aan het concept, schaafde de zwakke plekken weg en kwam in 2014 op de proppen met ‘Mijn Pop-uprestaurant’. Elk kandidatenduo start voortaan met gelijke wapens: enkele containers die ze zelf en volgens hun concept mogen inrichten. Bovendien werken alle kandidaten van ‘Mijn Pop-uprestaurant’ nu in loondienst bij cateraar Belgocatering. Ze werken niet meer voor een eigen vennootschap en kunnen dus geen eigen geld meer verliezen. De winnaar krijgt een geldprijs - vorig jaar 100.000 euro - en van mogelijke faillissementen of de negatieve publiciteit daaromtrent is dus ook geen sprake meer.

Op dit moment is het vierde seizoen van ‘Mijn Pop-uprestaurant’ op dinsdag en donderdag te zien op VTM. Of en hoe lang het programma na deze reeks nog overeind zal blijven, weten we niet. Maar met tweemaal per week een bereik van om en bij het half miljoen kijkers, lijkt het concept nog niet meteen uitgekookt.

Corrigeer

MEER NIEUWS