Twee Russische spionnen verantwoordelijk voor hacking internetgigant Yahoo

Twee Russische spionnen verantwoordelijk voor hacking internetgigant Yahoo

Foto: AFP

Brussel -

De Amerikaanse autoriteiten hebben meer informatie gegeven over de vier mensen die dinsdag zijn opgepakt in het kader van de grootschalige computerinbraak bij internetgigant Yahoo. Twee van de vier arrestanten zouden werken voor de Russische inlichtingendienst. De vier worden beschuldigd van de diefstal van minstens 500 miljoenen accounts via het hacken van het systeem van Yahoo in 2014. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) bekend.

De twee Russen, Dmitri Dokutsjaev en Igor Susjsjin, werken voor de Russische federale veiligheidsdienst belast met het onderzoek naar cyberaanvallen.

In de aanklacht, die in San Francisco is ingediend, wordt vermeld dat de opdrachtgevers zich in de hoogste regionen van de Russische inlichtingendiensten bevinden en dat Moskou met de gestolen gegevens over compromitterende informatie beschikt van gebruikers van een van de grootste e-mailservers ter wereld.

LEES OOK: Yahoo-topvrouw ziet af van bonus na hacking

De twee Russen zouden “criminele hackers beschermd, gestuurd, begeleid en betaald” hebben om cyberaanvallen in de Verenigde Staten en andere landen uit te voeren om op die manier de gegevens van voornamelijke Russische journalisten, Russische en Amerikaanse regeringsleden maar ook van werknemers van diverse privé-bedrijven van over de hele wereld te bemachtigen, luidt een mededeling van de DOJ.

Naast de Russische spionnen werden ook twee van die hackers, een Rus en een Kazach die ook de Canadese nationaliteit heeft, opgepakt.

LEES OOK (+): Deze “Wonder Woman” kon Yahoo niet redden, maar krijgt wel een opstappremie van 23 miljoen

Corrigeer

NIEUWS