Privacyschandaal: fabrikant bespioneert gebruikers van seksspeeltje

Privacyschandaal: fabrikant bespioneert gebruikers van seksspeeltje

Een fabrikant van seksspeeltjes is veroordeeld omdat hij een vibrator op de markt had gebracht die het gebruik van de eigenaar ongemerkt kan traceren. Bovendien had het toestel tal van kwetsbaarheden.

De Amerikaanse fabrikant van seksspeeltjes We-Vibe moet 6.960 euro schadevergoeding betalen aan elke klant die de smart vibrator gebruikt heeft en getraceerd werd door het bedrijf. Met de vibrator kon We-Vibe ongemerkt opvragen op welke tijdstippen het speeltje gebruikt werd en voor welke intensiteit de gebruikers kozen. Volgens de rechter was dat ‘begluren’ van de klanten niet tolereerbaar.

Bovendien blijkt de vibrator ook nog veiligheids- en privacyproblemen gehad te hebben. Zo kon iedereen die binnen een bepaalde afstand van het toestel was, er via Bluetooth controle over krijgen. De gegevens van het toestel werden ook verzameld en doorgestuurd naar een ander bedrijf.

Drie maanden geleden was er al een privacyschandaal met een sekspop die via Bluetooth afgeluisterd kon worden. “Alles is te hacken als het in verbinding staat met het internet”, zegt expert Kurt Berghs van Vasco Data Security. Hij raadt iedereen dan ook aan sterk toe te zien op de beveiliging.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees