Diamantspeurder veroordeeld voor schriftvervalsing, maar niet voor corruptie

Diamantspeurder veroordeeld voor schriftvervalsing, maar niet voor corruptie

Agim D. Foto: rr

Antwerpen / Mechelen -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een topspeurder van de federale politie opschorting van straf gegeven. De man werd schuldig bevonden aan schriftvervalsing, maar werd vrijgesproken van witwaspraktijken.

De 47-jarige Agim D. leidde jarenlang het diamantteam van de Antwerpse federale politie. Hij was zelfs een van de grote experts in ons land op het vlak van diamantfraude en leidde zelfs missies voor de Verenigde Naties in het buitenland.

Hoewel Agim adelbrieven kon voorleggen, kwam hij zelf ook in het oog van de storm terecht. Zo bewaarde hij diamanten van een Indische diamantair die schrik had dat schuldeisers beslag zouden leggen op zijn stock. Dat Agim D. zich schuldig gemaakt zou hebben aan witwaspraktijken, achtte de rechter niet bewezen.

Ivoorkust

Maar Agim vervalste ook een document waarop te lezen stond dat hij 13.500 euro had gekregen voor een missie in de Ivoorkust. Op het origineel stond dat hij het geld via overschrijving had ontvangen, maar dat zinnetje deed hij weg met Tipp-Ex. “Net om een latere cash storting te kunnen verantwoorden”, klonk het bij het bij het openbaar ministerie.

De rechter achtte hem wel schuldig voor schriftvervalsing. Toch werd er geen straf opgelegd. Advocaat Gert Warson bracht zijn cliënt telefonisch op de hoogte van het vonnis. “Hij reageerde emotioneel, maar wel tevreden.”

De man is momenteel nog geschorst bij de federale politie. Mogelijk krijgt hij nog een tuchtstraf.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio