Etna gaat opnieuw fel tekeer: zo heftig kan de hitte zijn

Etna gaat opnieuw fel tekeer: zo heftig kan de hitte zijn

Foto: rr

Meerdere mensen hebben verwondingen opgelopen door een nieuwe eruptie van de Etna op Sicilië. De hoogste vulkaan van Europa spuwt sinds dinsdagavond weer asse uit en in de zuidoostelijke krater vormt zich een lavastroom.

Donderdag deed zich op 2.700 meter hoogte een explosie voor, waarbij deeltjes in de lucht werden geslingerd. Het Italiaans vulkanologische instituut INGV bevestigde donderdag dat vier mensen lichte verwondingen hebben opgelopen. Ze waren aan het werk op de vulkaan.

Een van de gewonden is een medewerker van het INGV, zei wetenschapper Marco Neri. “Ze waren er aan het werk om metingen aan het verrichten, niet omdat ze onvoorzichtig waren”. Om de erupties waar te nemen, moeten vulkanologen steeds weer op excursie vertrekken. Dat daarbij wat gebeurt, is spijtig maar niet ongewoon, zei hij.

Etna gaat opnieuw fel tekeer: zo heftig kan de hitte zijn
Foto: AP

Niet voor herhaling

Een ploeg van de Britse televisiezender BBC was op het ogenblik van de explosie ter plekke, zoals journaliste Rebecca Morelle op Twitter schreef: “Een herinnering hoe gevaarlijk en onberekenbaar vulkanen kunnen zijn”.

Morelle verstuurde verschillende tweets toen ze door een reddingsteam van de berg werd gebracht. “Boven de Etna is een grote aswolk te zien”. Haar avontuur van donderdag was een ervaring die niet voor herhaling vatbaar is, schreef ze.

Eenmaal terug beneden postte de journaliste ook een foto van een collega die mee was. Op het beeld is te zien er in de jas van de cameravrouw een groot gat zit gebrand.

Italiaanse media hadden eerder bericht over een tiental gewonden en dat het om toeristen ging. Geen van hen bevindt zich in kritieke toestand. Het instituut kon die cijfers niet bevestigen.

Actieve vulkaan

Een freatische eruptie, zoals op de Etna nu is voorgevallen, komt tot stand als lava in contact komt met water, sneeuw of ijs, verklaarde Eleonora Rivalta van het Duitse Geoforschungszentrum in Postdam.

“Reden daarvoor is dat in lavagesteente veel gassen worden opgelost. Als de lava te snel afkoelt, vormen die gassen bellen. De bellen worden snel groot en breken het gesteente. En dan komt het tot een explosie”. De deeltjes die een vulkaan in de lucht slingert, kunnen dan ook erg heet zijn”, zei Rivalta.

De jongste episode van erupties is ruim twee weken geleden begonnen. Nadat de activiteit in de vulkaan wat verminderd was, nam die de voorbije dagen volgens het INGV weer toe. Tot dusver ondervindt het luchtverkeer op de nabijgelegen luchthaven van Catania weinig hinder van de erupties.

Op de Etna komt het vaak ook tot grotere uitbarstingen. Het is een van de actiefste vulkanen van de wereld. Eind mei vindt vlakbij in Taormina de G7-top van de leidende industrielanden plaats, waarop ook de Amerikaanse president Donald Trump wordt verwacht.

Etna gaat opnieuw fel tekeer: zo heftig kan de hitte zijn
Foto: Photo News
Etna gaat opnieuw fel tekeer: zo heftig kan de hitte zijn
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees