48 jongeren betrokken bij overlast Plaatsverbod voor 11 van hen werpt vruchten af

Politie maakt jeugdbende vleugellam

Dendermonde -

In Dendermonde heeft de politie de overlast die een jeugdbende veroorzaakte, kunnen afremmen. Elf jongeren kregen een plaatsverbod opgelegd en dat bleek te werken. “De overlast begon te erg te worden”, zegt korpschef Patrick Feys. 48 jongeren konden gelinkt worden aan de bende.

Een jongerenbende veroorzaakte al langer problemen in Dendermonde. De politie en de burgemeester konden dat niet meer tolereren en grepen in.

“We werkten ook nauw samen met het parket en de federale politie”, schetst korpschef Patrick Feys. “Eerst hebben we alles in kaart gebracht door alle feiten op te lijsten die door de jongeren werden gepleegd. We konden 48 jongeren linken aan de bende.”

Heel wat jongeren die er deel van uitmaakten, wonen in de wijk Vlotgras. Ze verstoorden onder meer fuiven in jeugdhuis Zenith, waren meerdere keren betrokken bij vechtpartijen en een paar politieagenten raakten door hun toedoen arbeidsongeschikt tijdens de zomervakantie van 2016.

“Het werd toen tijd om in te grijpen. Na een vechtpartij op een zaterdag overdag in een winkelstraat met een bende uit Bornem was de maat vol. Dat was de druppel. We wilden niet dat die jongeren zouden inlaten met nog zwaardere criminaliteit.”

Oplossing op maat

De ordehandhavers werkten een oplossing op maat uit. “We onderzochten de mogelijkheid om een plaatsverbod op te leggen”, zegt Koen Van Renter-ghem, projectcoördinator buurtwerking en overlast bij de politie van Dendermonde. “De burgemeester volgde ons daarin en na een hoorzitting met de jongeren werd beslist om elf van hen de toegang tot het centrum van de stad, het zwembad, de bibliotheek het jeugdhuis en de stationsbuurt te ontzeggen voor een maand. Na die maand bleven er vier volharden in de boosheid. Voor hen werd de maatregel verlengd. Maar ook zij hebben ingezien dat ze zich beter aan de regels houden.”

Telkens een jongere het plaatsverbod overtrad, hielden de patrouilleploegen de betrokkene bestuurlijk aan. Er werd een GAS-boete opgesteld en in sommige gevallen werden de jongeren enkele uren van de straat gehouden. Een bestuurlijke aanhouding gebeurt na overleg met de burgemeester en kan voor maximaal 12 uur.

Drie jongeren die de zwaarste feiten pleegden, kwamen in een gesloten instelling terecht. Nu, enkele maanden later, is de storm gaan liggen.

Uitzonderlijke maatregel

“De overlast is nog niet volledig weg, maar het is niet meer de grote groep die ervoor zorgt”, zegt Patrick Feys. “Het opleggen van een plaatsverbod is een uitzonderlijke maatregel en het is niet dat we die nu geregeld zullen gebruiken. We blijven de vinger wel aan de pols houden en werken om die jongeren in toom te houden samen met hun ouders en de scholen. Ze moeten beseffen dat ze niet verloren zijn voor de maatschappij. We blijven in hen geloven.”

Ook burgemeester Piet Buyse (CD&V) wil de zware maatregelen beperken. “We investeren zwaar in de politie. Dendermonde is een veilige stad en moet dat blijven. Op heel veel fenomenen werken we direct. Dat is ook hier gebeurd. Samenwerking is belangrijk. We hebben heel veel ogen in de stad en die moeten de gemeenschapsgerichte politiezorg nog beter maken.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio