West-Vlaanderen telt hoogste aantal zelfstandige vrouwen

West-Vlaanderen telt hoogste aantal zelfstandige vrouwen

Foto: Jobat.be

Van heel Vlaanderen telt de provincie West-Vlaanderen in verhouding de meeste ondernemende vrouwen. Maar met name het aandeel van de vrouwelijke zelfstandige in bijberoep zit in de lift in West-Vlaanderen. Zelfstandige in hoofdberoep blijkt minder in de gading te vallen. “Mannen zijn blijkbaar meer geneigd om te springen.”

Van de West-Vlaamse zelfstandigen in hoofdberoep was 38,26 procent een vrouw. De cijfers – die slaan op eind 2015 – komen van Unizo West-Vlaanderen, dat ze opvroeg bij het rijksinstituut voor sociale verzekering van zelfstandigen (RSVZ).

Het aandeel van de West-Vlaamse vrouwelijke zelfstandigen ligt al jaren op hetzelfde peil. Na een forse stijging in 2003 blijft het aandeel rond de 38 à 39 procent schommelen. “Dat is opvallend, want het sociaal statuut van de zelfstandige is de voorbije jaren stelselmatig verbeterd. De pensioenen zijn gelijkgetrokken, net als de kinderbijslag, en de moederschapsrust is uitgebreid”, merkt Frederik Serruys, directeur Unizo West-Vlaanderen, op. “Maar blijkbaar is dat voor jonge vrouwen niet voldoende, of toch niet genoeg doorgesijpeld, om de keuze te maken voor een zelfstandige activiteit in hoofdberoep”, aldus Serruys.

Zelfstandigen in bijberoep

Wat wel toeneemt, zijn de vrouwelijke West-Vlaamse zelfstandigen in bijberoep. Die lagen in 2015 op 37,2 procent. Met deze cijfers doet West-Vlaanderen het procentueel gezien beter dan het Vlaamse gemiddelde, dat rond de 35 procent ligt.

>

>

>

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees