Mode

Op vlak van diversiteit deden de modeweken het zo slecht nog niet

Op vlak van diversiteit deden de modeweken het zo slecht nog niet

Foto: Reuters

Wat diversiteit betreft, ging het de goede kant uit tijdens de modeweken. Volgens The Fashion Spot was de vooruitging duidelijk zichtbaar, maar is er wel nog veel werk aan de winkel.

Tijdens de modeweken zagen we dit seizoen weer meer diversiteit op de catwalk. 27,9% van de modellen was van een andere afkomst. Dat is 2,5% meer dan vorig seizoen. Om tot deze cijfers te komen bestudeerde The Fashion Spot 241 catwalks in New York, Londen, Milaan en Parijs. Alle steden haalden betere cijfers dan in het vorig rapport. In New York zagen we voor het eerst zelfs in elke fashionshow minstens één model dat niet-blank was. 

Er is dus wel vooruitgang zichtbaar, al is de strijd nog niet gestreden. De shows van Trussardi bijvoorbeeld, of Undercover, of van Japanner Junya Watanabe hadden enkel blanke modellen gecast. Wel weer opnieuw pluimen op de hoed van Kanye West. Voor Yeezy Season 5, castte hij 74% modellen van een andere afkomst. Hij was ook de ontwerper die Halima Aden introduceerde, model met hijab. Het model werd zo later nog gecast voor Alberta Ferreti en Max Mara.

 

The Fashion Spot bestudeerde ook de aanwezigheid van plus-sizemodellen. Op alle catwalks telde The Fashion Spot dertig modellen met een maatje meer, en dat is slechts 0,43%. Als het over leeftijd gaat, was 0,29% ouder dan vijftig. Elke modestad had minstens twee oudere modellen gecast.

Transgendermodellen waren het minst vertegenwoordigd. 0,17% van de gecaste modellen was transgender, of twaalf in totaal.

Er zijn dus stappen gezet, maar de strijd is nog niet gestreden. Op vlak van ras, gender, leeftijd en body image moet de modewereld blijven vechten voor meer diversiteit, besluit The Fashion Spot. 

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees