Vlaams koppel dient klacht in tegen ziekenhuis

Na een dramatische bevalling leefde hun dochtertje amper 36 uur, maar antwoorden kregen Bram en Joke niet

Na een dramatische bevalling leefde hun dochtertje amper 36 uur, maar antwoorden kregen Bram en Joke niet

Foto: Bram de Vos & Joke Van Cauwenberge

Ronse / Kruishoutem -

Op 9 februari zouden ze de trotse ouders worden van hun eerste kindje. Een meisje, Marylieke. Maar voor Bram de Vos (34) en Joke Van Cauwenberge (33) uit Kruishoutem werd de bevalling een nachtmerrie. Na amper 36 uur overleed hun dochtertje. Het koppel stelt het AZ Glorieux in Ronse daarom nu verantwoordelijk voor haar dood.

Volgens echtgenoot Bram de Vos was de zwangerschap van zijn vrouw volledig normaal verlopen. “Ze had enkel de normale kwaaltjes”, zegt Bram. “Bovendien bleek bij elk gynaecologisch onderzoek dat ons dochtertje perfect gezond was.”

Op zondag 5 februari ging het koppel voor het eerst naar het ziekenhuis AZ Glorieux in Ronse om de bevalling in te leiden. “Maar toen er de dag nadien nog geen ontsluiting was, stuurde de gynaecoloog ons weer naar huis. De volgende dag moesten we teruggaan om de bevalling een tweede keer in te leiden”, klinkt het.

In shock

Uiteindelijk brak het water van zijn vrouw Joke pas woensdagochtend. “En vanaf dat moment is alles fout gelopen”, vertelt Bram. “Ze kreeg last van heel zware weeën en had ongelooflijk veel pijn. De pijn was zo hevig dat ze steeds meer verdoving toegediend kreeg. Ze maakte plots 42 graden koorts en ging door een extreem hoge hartslag in shock.”

Bram begon er bij de gynaecoloog daarom op aan te dringen om een keizersnede uit te voeren. Iets dat de arts weigerde. “Het was ons eerste kindje dus ik wist helemaal niet wat er aan de hand was. Ik was ongelooflijk bang om mijn vrouw en mijn dochtertje kwijt te geraken.”

Klacht

Na meer dan 24 uur bracht de uitgeputte Joke haar dochtertje Marylieke ter wereld. Ze was 4,365 kilogram zwaar en 53,5 groot. “Maar we zagen al snel dat er iets niet juist was”, herinnert Bram zich. “Mijn vrouw mocht haar niet eens vasthouden, het ziekenhuispersoneel nam haar meteen mee. Ze zijn onmiddellijk gestart met de reanimatie en niet veel later werd ons meisje overbracht naar het UZ in Gent. Ze heeft 36 uur gevochten, maar dan is ze overleden.”

Een tragische dood die vermeden kon worden, vindt Bram. Daarom diende het koppel twee weken later een klacht in bij de ombudsdienst van het ziekenhuis. Zo hopen ze antwoorden te krijgen op hun vragen.

“Als we daar onvoldoende gehoor krijgen, zullen we naar de politie stappen”, zegt Bram. “Wij willen dat die gynaecoloog zijn fout toegeeft en een passende sanctie krijgt. Niemand mag ooit nog meemaken wat ons overkomen is.”

Hoofdgeneesheer van het AZ Glorieux Bjorn Ghillemijn was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. “Maar het staat vast dat een bevalling nog altijd een natuurlijk proces is. Dat kan goed of verkeerd gaan”, zei hij eerder in Het Laatste Nieuws. “Als er effectief een klacht is, zal die sowieso onderzocht worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees