Stad krijgt centen om stadsproblemen aan te pakken

Vilvoorde / Dilbeek / Halle -

De Vlaamse regering kent drie miljoen euro toe aan Vilvoorde, Dilbeek en Halle om de grootstedelijke problemen aan te pakken.

Vilvoorde, Dilbeek en Halle hebben het meest te lijden onder de druk van de hoofdstad. Daarom krijgen zij van de Vlaamse regering extra middelen om de grootstedelijke uitdagingen die hiermee gepaard gaan op een structurele manier aan te pakken.

De selectie van de drie lokale besturen gebeurde op basis van vier parameters die de verstedelijkingstendens en de bijbehorende uitdagingen omschrijven: bevolkingsdichtheid, het migratiesaldo van personen met een niet-EU nationaliteit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het percentage leefloners en het percentage personen met een niet EU+ nationaliteit. Vilvoorde krijgt 1.505.000 euro, Dilbeek 854.00 euro en Halle 641.000 euro.

De betrokken besturen kunnen zelf bepalen waarvoor ze het geld gebruiken. Over hoe die middelen zullen worden aangewend, kan burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) nog niet veel kwijt. “Officieel hebben wij ook nog geen bevestiging gekregen”, zegt Bonte. “We zijn de voorbije weken wel bezig geweest met ons plan van aanpak.”

Bonte wil wel een kanttekening plaatsen: “we zijn uiteraard tevreden, maar we moeten in één adem ook zeggen dat de steun de lading niet dekt. We blijven daarom hameren op de noodzaak tot erkenning als centrumstad. In dat geval zou ons budget acht keer hoger liggen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio