Hockeyers Arthur Van Doren en Barbara Nelen winnen Gouden Stick 2016

Hockeyers Arthur Van Doren en Barbara Nelen winnen Gouden Stick 2016

Arthur Van Doren Foto: BELGA

Brussel -

Arthur Van Doren (Dragons) en Barbara Nelen (Braxgata) zijn de laureaten van de Gouden Stick 2016, de trofee voor de beste hockeyspeler en -speelster van het seizoen 2015-2016. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een galadiner in Brussel. Op de erelijst volgen Van Doren en Nelen respectievelijk Pau Quemada en Alix Gerniers op.

De amper 22-jarige Van Doren wordt beloond voor een uitzonderlijk seizoen 2015-2016, waarin hij zich met Dragons tot kampioen kroonde. Tevens schitterde de centrale verdediger bij de Red Lions, die op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zilver veroverden. Vorige maand werd Van Doren ook al in de bloemetjes gezet op de Hockey Star Awards van de Internationale Hockeyfederatie (FIH), waar hij werd uitgeroepen tot ‘rijzende ster van het jaar’. Voor Van Doren is het zijn tweede Gouden Stick bij de senioren, na die van 2013-14. Het nummer 4 van de Red Lions werd door zijn collega’s en coaches verkozen boven Dragons-ploegmaat Florent Van Aubel en Simon Gougnard (Racing). John-John Dohmen behoorde opvallend genoeg niet tot de genomineerden. De captain van de Red Lions werd in februari door de Internationale Federatie FIH nochtans uitgeroepen tot Speler van het Jaar. De periode die in aanmerking werd genomen voor de nominaties voor de Gouden Stick liep van 1 juli 2015 tot 15 mei 2016 (dus zonder de Spelen in Rio waar België zilver pakte), een periode waarin Dohmen een tijdlang geblesseerd was

"Willen domineren" blijft het leitmotiv

"2016 zal voor mij een speciaal jaar blijven." Dat zei Van Doren na de uitreiking. "Ik ben trots op onze club en mijn teamgenoten. We werden alle drie opgeleid bij de Dragons en we zijn trouw gebleven aan de club", aldus Van Doren, die zo verwijst naar zijn broer Loïc Van Doren, die de Gouden Stick bij de U21 won, en Felic Denayer, die de publieksprijs mee naar huis nam.

"Of het nu met de Dragons is of met de Red Lions (de nationale ploeg, red.), we moeten blijven werken om ons te ontwikkelen in alle domeinen, en vooral consistenter worden. We moeten leren om te willen domineren tijdens onze toernooien. Dat zal ervoor zorgen dat we verder kunnen evolueren en in de top drie van de wereld te blijven", aldus de Gouden Stick 2016 nog.

Van Doren voegt zich met zijn twee Gouden Sticks bij een select groepje van dubbele winnaars, met de huidige voorzitter van de Belgische Hockeyfederatie Marc Coudron, Thierry Renaer en Felix Denayer.

Hockeyers Arthur Van Doren en Barbara Nelen winnen Gouden Stick 2016
Barbara Nelen Foto: BELGA

Nelen (25) mag bij de vrouwen voor de derde keer (na 2010-11 en 2012-13) met de Gouden Stick naar huis. Na het missen van de Spelen met de Red Panthers leidde ze Braxgata naar de landstitel. De Gentse haalde het voor Cassy Boey (Pingouins) en Alix Gerniers (La Gantoise), de laureate van vorig jaar.

"Opnieuw goesting gekregen om te spelen"

Nelen vond afgelopen seizoen de goesting om te spelen terug, na de grote teleurstelling omdat de Red Panthers zich niet konden kwalificeren voor de Olympische Spelen. "Ik had er geen plezier meer in om te spelen na onze eliminatie tijdens de halve finales van de World League in Brasschaat in 2015. Ik ben een jaar lang gestopt met de nationale ploeg en dat heeft me goed gedaan. Ondertussen vond ik een nieuwe ambiance in mijn nieuwe club Braxgata en de resultaten hebben niet op zich laten wachten, met de eerste Belgische titel voor Brax", aldus Nelen.

Daarna kon Ageeth Boomgaard, de Nederlandse coach van de nationale vrouwenploeg, haar overtuigen om terug te keren naar de Red Panthers. "Vooral om de nieuwe generatie te begeleiden", aldus Nelen. "De toekomst blijft nog onzeker voor mij. Het vrouwenhockey is zeer verschillend van dat van de mannen. Ons spel is veel trager en is niet vergelijkbaar. Het feit dat (de Nederlandse, red.) Maartje Paumen het Belgisch kampioenschap vervoegt is echter zeer goed nieuws. Het wordt zeer moeilijk om Antwerp te verslaan met Paumen, maar haar komst zal misschien wel andere speelsters aantrekken en onze sport nog verder doen evolueren."

Nelen won vrijdag voor de derde keer de Gouden Stick, nadat ze de trofee al in 2011 en 2014 mee naar huis nam. In juni zal ze opnieuw bij de Red Panthers spelen tijdens de halve finales van de World League in Sint-Lambrechts-Woluwe.

En verder...

Cassy Boey kan zich troosten met de trofee voor beste belofte. Loïc Van Doren, broer van Arthur en keeper van Dragons en de Red Lions, maakte het familiefeest compleet na het ontvangen van de Gouden Stick bij de U21. Felix Denayer en Barbara Nelen werden verkozen voor de Publieksprijs. Laurine Delforge kreeg de Golden Whistle voor beste scheidsrechter. De Golden Whistle Beloften ging naar Germain Boutte.

Corrigeer