Dit weten we al over de man die militairen aanviel op de Parijse luchthaven

Dit weten we al over de man die militairen aanviel op de Parijse luchthaven

Foto: rr

Ziyed Ben Belgacem, een 39-jarige Fransman, beschoot zaterdagochtend eerst een agent tijdens een verkeerscontrole. Een kleine twee uur later viel hij een gewapende militair aan op de luchthaven Parijs-Orly. “Armen in de lucht, ik ben hier om te sterven voor Allah. Er gaan zeker doden vallen”, riep de dader. Waarna hij werd doodgeschoten. Maar wat weten we al over de man?

Ziyed Ben Belgacem (39) is een Fransman uit Val-d’Oise, die al sinds zijn jeugd gekend is bij de ordediensten en het gerecht voor diefstallen en gewapende overvallen, dat bevestigt de minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Le Roux. Hij werd actief gezocht voor een gewapende overval.

Van maart tot november vorig jaar zat hij in de gevangenis. Op zijn strafblad staan negen feiten, waaronder drugshandel en gewapende overvallen.

Dit weten we al over de man die militairen aanviel op de Parijse luchthaven
Foto: Le Parisien

De Fransman stond niet gesignaleerd als een bedreiging voor de nationale veiligheid. De veiligheidsdiensten zouden hem echter wel “gevolgd” hebben omdat hij mogelijk radicaliseerde in de gevangenis. Anderhalf jaar geleden, na de aanslagen in Parijs, werd bij de man al eens een huiszoeking uitgevoerd, maar toen werd niets gevonden, aldus procureur Francois Molins zaterdagavond op een persconferentie.

Allah

Voorts gaf de procureur ook meer details vrij over wat er zich precies heeft afgespeeld zaterdagochtend.

Zo zou Belgacem na de schietpartij tijdens de politiecontrole in Garges-lès-Gonesse eerst een bar zijn binnengewandeld in Vitry-sur-Seine. Daar scandeerde dat hij mensen zou ontvoeren “in naam van Allah”. Nadien zou hij een tiental geweerschoten gelost hebben.

Vervolgens nam de man de benen naar de luchthaven van Orly. Hij benaderde daar twee militairen, en riep hen om hun wapen af te geven. “Steek jullie handen in de lucht. Ik ben hier om te sterven in naam van Allah. Er gaan zeker doden vallen.” Hij gooide tegelijk een rugzak op de grond met daarin “koolwaterstoffen”.

LEES OOK. Wat we weten over de schietpartij over de luchthaven in Parijs

“Ik heb iets doms gedaan”

De broer, de vader en de neef van de overleden Ziyed Belgacem zijn intussen opgepakt. Het gaat volgens de politie om een “routine-ondervraging”. “Het is klassiek dat personen in de entourage van de verdachte in de gaten worden gehouden”, bericht een bron aan BFMtv.

Dit weten we al over de man die militairen aanviel op de Parijse luchthaven
Procureur Francois Molins. Foto: AFP

Belgacem zou overigens een bericht gestuurd hebben naar de twee waarin stond: “Ik heb iets doms gedaan, ik heb op de politie geschoten.” De vader, de zoon en de neef zouden hierop zelf naar het politiebureau van Vitry-sur-Seine gestapt zijn. Het huis van de man wordt momenteel doorzocht.

De aanval van Ziyed Belgacem zou “mogelijk” een terroristische aanslag zijn, volgens het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken. “Dit moet echter nog verder onderzocht worden voor we hier officiële uitspraken over kunnen doen.”

Twee onderzoeken

Er zijn alleszins twee onderzoeken geopend: één voor “poging tot doodslag op een openbare veiligheidsbewaker”, een ander voor “poging tot diefstal, gewapende overval, moordpoging en het contact hebben met een terroristische groep”, zo verduidelijkte de procureur nog zaterdagavond.

De autopsie van het lichaam van Belgacem heeft zondagochtend plaats. De onderzoekers willen onder meer weten of de man onder invloed was van drugs.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees