"Ik had het gevoel dat ik met Sagan meekon"

Boonen, Gilbert en Wellens tonen zich maar Belgen onzichtbaar in finale Milaan-Sanremo

Boonen, Gilbert en Wellens tonen zich maar Belgen onzichtbaar in finale Milaan-Sanremo

Foto: pn

18 jaar na de laatste Belgische zege op de Via Roma leverde de 109e editie van Milaan-Sanremo geen opvolger op voor Andrei Tchmil. Nochtans toonden de Belgen zich toen de finale leek los te barsten maar uiteindelijk moesten ze tevreden zijn met een achttiende plaats als beste resultaat.

Aanloop verliep perfect

Julien Vermote verzette alweer berenwerk voor Quick Step Floors. De 27-jarige West-Vlaming reed kilometerslang op kop van het peloton en toonde zich alweer een modelknecht.

Op de Cipressa opende Tim Wellens de debatten met een gedurfde aanval. Ook Philippe Gilbert koos er voor de aanval, Greg Van Avermaet schoof toen attent mee en ook Jasper Stuyven hield zijn kopman John Degenkolb in het juiste spoor.

Het kwam echter weer samen en op weg naar de Poggio zette Tom Boonen zich indrukwekkend op kop van het peloton, volledig in dienst van kopman Fernando Gaviria.

Afwezig op beslissend moment

Op die Poggio hielden Tom Dumoulin en Team Sky het tempo erg hoog, waardoor aanvallen lang uitgesloten was. Op de steilste stukken ging wereldkampioen en topfavoriet Peter Sagan zelf. En hoewel te evrwachten was dat hij iéts zou ondernemen, was er van de Belgen geen spoor meer. Uiteindelijk werd Tim Wellens nog eerste Belg, op een achttiende plaats.

Niet gezien

Zes Belgen toonden zich dus in La Primavera. Jan Bakelants, Stijn Vandenbergh (allebei AG2R), Tom Van Asbroeck (Cannondale), Dimitri Claeys, Kenneth Vanbilsen (allebei Cofidis), Tiesj benoot, Jens Debussschere, Jürgen Roelandts (alledrie Lotto-Soudal) en Jens Keukeleire (Orica-Scott) kwamen nooit in het stuk voor.

Bekijk hier de volledige uitslag!

Wellens: "Ik heb het wel geprobeerd"

Wellens ging in de aanval op de Cipressa, maar raakte niet echt weg en het peloton beende hem snel weer bij. “De tactiek van de ploeg was heel duidelijk”, zei hij achteraf. “Het plan was om te anticiperen en niet te wachten tot de Poggio. Daar ben ik immers niet explosief genoeg ben om daar het verschil te maken. Dus waagde ik mijn kans. Zonder veel succes, maar ik heb het wel geprobeerd.”

Daarna werd het plan gewoon verder opgevolgd. “Toen waagde Gallopin zijn kans in de afdaling”, vervolgde Wellens. “Hij kreeg Gilbert nog mee, maar ook die aanval strandde. Jammer. We hebben perfect de tactiek uitgevoerd. Milaan-Sanremo is moeilijk. Ik heb geen spijt, je moet iets proberen. Ik blik tevreden terug op deze Italiaanse campagne, het gevoel vandaag in de benen was beter dan op het eind van de Tirreno-Adriatico (waar hij de slottijdrit niet meer reed, maar afstapte om een extra dag rust te nemen, red.). Tijdens Strade Bianche was ik echt op mijn top, nu neem ik een beetje rust en daarna bereid ik me in de Ronde van het Baskenland (3 tot 8 april) voor op de Waalse klassiekers.”

Van Avermaet: "Ik had het gevoel dat ik met Sagan meekon"

Greg Van Avermaet (BMC) eindigde zaterdag uiteindelijk als 21ste. Niet meteen waarvoor hij naar Italië was afgereisd en hij was ook amper in de koers te zien.

“Ik zag Sagan vertrekken op de Poggio, maar ik zat net iets te ver”, deed hij na afloop zijn verhaal. “Spijtig, want ik had het gevoel dat ik misschien wel met hem meekon. Eigenlijk zat ik al van bij de voet van de Poggio iets te ver naar achter. Je weet dan dat je koers voorbij is, maar toch kwam ik nog als vierde boven. Op dat moment waren de drie beste jongens in koers al weg en dan weet je dat het moeilijk wordt om die nog terug te pakken.”

Dus overheerst teleurstelling. “Ik ben een beetje ontgoocheld dat ik niet genoeg in het wiel zat. Ik heb me in de aanloop naar de Poggio te veel laten wegzetten. Ik had ook slechts één ploegmaat bij mij en dat is te weinig. Ze komen dan langs alle kanten wringen en daarom begon ik slecht aan de Poggio. Stel dat ik in Sagan zijn wiel zat, dan denk ik dat ik hem wel had kunnen volgen. De benen waren goed, maar daar koop je niets mee. Ik moet het positieve van deze koers onthouden. Het gevoel is goed, maar het resultaat niet. Ik ben ontgoocheld omdat er naar mijn gevoel meer in zat vandaag en dat komt er nu niet uit. Het is jammer dat je ze ziet wegrijden, ze voorop blijven tot aan de streep en je daar niet bij bent. Het is een sterk nummer wat die drie opvoeren, maar daar ben ik weinig mee. Volgend jaar moet ik het opnieuw proberen.”

Boonen: "Geprobeerd om onze jongens te laten ademen”

Tom Boonen (Quick-Step Floors) werkte uitsluitend voor de ploeg in Milaan-Sanremo. “Ik voelde dat ik zelf niet veel kans had om te winnen vandaag, dus heb ik geprobeerd om de jongens op hun gemak aan de Poggio te laten beginnen.”

“Het was een nerveuze wedstrijd”, vertelde Boonen na afloop. “Lange tijd viel het nog mee. We hadden 140 kilometer lang wind tegen en het was lastig, maar dan op de Cipressa begon het gekkenwerk pas acht. Ik ben hier altijd blij als ik heelhuids over de aankomst kom. Op het einde was ik wel een beetje uitgewrongen. Ik wilde niet meer wringen in het peloton en dan houdt het wel even op.”

“In de finale heb ik geprobeerd om onze jongens te laten ademen”, vervolgde Boonen. “Er was veel nervositeit in de laatste twee uren en ik voelde dat ik toch geen rol van betekenis voor mezelf kon spelen. Op die manier konden ze goed geplaatst aan de Poggio beginnen. Julian Alaphilippe doet het uiteindelijk niet slecht en heeft de tactiek gevolgd. Hij heeft zijn kans gegrepen, maar botste op twee sterkere mannen, dat moet je kunnen aanvaarden. Uiteindelijk is het dan jammer dat je derde en vijfde (Gaviria) eindigt, maar daar kan je weinig aan veranderen.”

“Mijn eigen eindbalans in Milaan-Sanremo?”, vraagt Boonen. “Heel goed eigenlijk. Het is niet mijn favoriete wedstrijd, maar ik heb hier toch vaak top tien gereden, waaronder twee keer podium en een keer vierde. Deze wedstrijd ligt mij al bij al goed, maar vroeger kwam deze vaak te vroeg op het seizoen. Het is ook een beetje dubbel allemaal, je moet je ook durven smijten in de afdaling. Maar ik kan wel zeggen dat ik altijd op mijn waarde ben geklopt als ik hier heb gesprint. Ik blij dat ik naar huis kan gaan. De voorbereiding zit er eindelijk op en nu kunnen mijn klassiekers beginnen.”
 

 

after a big work of @julien_vermote we had a big help from @bomtoonen that is pure class! @quickstep_team 3rd and 5th next time even beter!

Een bericht gedeeld door Philippe Gilbert (@philippe_gilbert_) op

Corrigeer