Kwiatkowski kan het zelf niet geloven

Niets dan lof voor Peter Sagan, die niet maalt om tweede plek: "Resultaten zijn niet belangrijk"

Michal Kwiatkowski is zaterdag de verrassende winnaar van Milaan-Sanremo geworden. De 26-jarige Pool van Team Sky was na 291 kilometer een fractie sneller dan topfavoriet en wereldkampioen Peter Sagan (BORA-Hansgrohe) in een sprint met drie. Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) moest zich tevredenstellen met de derde podiumplaats. Op Twitter kreeg de wereldkampioen niets dan lof voor zijn aanvallende manier van koersen. En terwijl winnaar Kwiatkowski amper kon geloven dat hij Sagan had geklopt, maalde de Slovaak niet om zijn tweede plek: ""Resulaten zijn niet belangrijk, het belangrijkste is om een show op te voeren..."

De zege in Strade Bianche had hij al op zak en nu mocht Kwiatkowski een tweede keer juichen in Italië in korte tijd. “In de vorige edities was het geluk nooit echt aan mijn zijde”, deed hij zijn verhaal. “In 2013 en 2014 kon ik zelfs niet finishen door een valpartij, maar hier ben ik, nu win ik wel. Het is een ongelooflijk gevoel om Milaan Sanremo te winnen.”
“En ik win nog wel tegen Sagan, een renner van een andere planeet met superkrachten”, grapte hij. “Dit doet zo veel deugd. Na de Cipressa was ik nog voor 95 procent zeker dat de wedstrijd op een massasprint zou eindigen omdat we nog zeker met 90 renners vooraan reden. Gelukkig was er die aanval van Sagan op de Poggio, een enorme versnelling, en ik had het eigenlijk niet echt verwacht. Ik moest echt aanklampen, maar ik beet op de tanden. Ik was blij dat ik kon volgen, maar ik geloofde er wel in.”

“Op de top hadden we een mooie kloof en we werkten goed samen nadien”, vervolgde Kwiatkowski. “Nadien legde ik de focus op mijn eigen sprint en dat pakte goed uit. Ik gokte een beetje en legde de druk bij hem. Hij is wereldkampioen, hij draagt die trui. Ik kon ook spelen, want ik had met Viviani nog een troef achter de hand, net zoals Alaphilippe die Gaviria nog had voor de sprint. Hij moest dus wel het meeste werk opknappen. Ik geloofde er in, ik wist dat hij te verslaan was, dat deed ik ook vorig jaar in de E3 Harelbeke en kijk, het draait nu ook goed uit.”

Kwiatkowski won al de E3 Harelbeke, kan goed uit de voeten in de Vlaamse klassiekers, maar zal er dit jaar in Vlaanderen niet bij zijn. “Mijn programma is wat het is, ik kan niet alle wedstrijden rijden en ik richt me op de Waalse klassiekers. Of ik ooit alle Monumenten kan winnen? Ik denk dat dat heel moeilijk wordt. Ik koers graag, ik rijd deze wedstrijden graag en wil me amuseren, niet te veel specialiseren en me overal tonen waar ik kan.”

Sagan: "Hij is me nog een paar pintjes schuldig"

 

Net zoals in 2013 was de zege Sagan net niet gegund. Ook al was hij wellicht de sterkste man in koers, forceerde hij de beslissing op de Poggio en deed hij bijna alle werk in de kopgroep. In de sprint liet hij zich ringeloren. "Resulaten zijn niet belangrijk, het belangrijkste is om een show op te voeren", reageerde Peter Sagan voor de RAI na zijn tweede plek. "Kwiatkowski is me nog een paar pintjes schuldig."

“Ik word het stilaan gewoon, die tweede plaatsen”, vervolgde hij laconiek. “Dat is wielrennen. Je kan 300 kilometer voluit rijden en verliezen en 300 kilometer voluit rijden en winnen. Dat hoort er bij. Mijn sprint was niet zo super meer. Ik had de laatste 500 meter heel wat werk verricht en dat kostte een beetje frisheid wellicht. Dat hoort er bij."

"Ik zette de aanval op de Poggio instinctief aan. Ik voelde dat ik goed was en misschien wel het verschil kon maken. Even reed ik alleen, maar toen kwamen Alaphilippe en Kwiatkowski terug. Ze deden een beetje werk op kop, maar niet zo veel, dus ze konden op het eind wat beter recupereren."

"Nu goed, dit is niet super erg. We hebben voor spektakel gezorgd en dat is toch ook waar wielrennen om draait. Ik ben goed en er komen nog mooie wedstrijden aan. Ik moet het team ook bedanken, ze brachten me echt in een zetel naar de Poggio en vanaf dan was het aan mij. Ik kom ook niet ten val en dat is toch ook belangrijk. Nu richt ik het vizier op Vlaanderen.”

Samen met de nummer drie, Julian Alaphilippe, werd alvast een stevig feestje gebouwd op het podium.

Niets dan lof op Twitter

Op Twitter werd Sagan alom geprezen voor zijn aanvallende manier van koersen, voor zijn exbaas Oleg Tinkov was hij zelfs de winnaar...

Corrigeer