Ex-Tourwinnaar overleden

Roger Pingeon: Van loodgieter en bloemist tot Tourwinnaar van 1967

Pingeon schudde hier de hand van de Kannibaal, Eddy Merckx. Foto: Roger-Viollet

Roger Pingeon, laureaat van de Ronde van Frankrijk van 1967, is zaterdagnacht overleden. De Fransman (76) bezweek in zijn woonplaats in Beaupont, niet ver van de Zwitserse grens, na een hartaanval. Pingeon, prof van 1965 tot ‘74, was na Federico Bahamontes (88) en zijn leeftijdsgenoot Jan Janssen de oudste nog levende Tourwinnaar. Recent overleden ook Roger Walkowiak (89) en Ferdi Kübler (97).

Voor de Fransen was hij Pinpin, ofwel l’échassier, de steltloper, omwille van zijn lange, ranke benen. Roger Pingeon leek sowieso niet in de wieg gelegd voor een grote carrière als wielerprof. Hij verdiende zijn kost als loodgieter, daarna als bloemist. Op zijn 23ste werd hij door ploegleider Gaston Plaud ondergebracht in het team van Peugeot, om luttele maanden later al twaalfde te finishen in de Tour van Felice Gimondi. Het jaar daarop was dat al achtste (Aimar). Genoeg voor selectieheer Marcel Bidot om die opgeschoten kerel uit de Ain in 1967 tot medekopman te bombarderen voor de Franse Tourselectie – de Ronde werd de voorlaatste keer gereden met landenploegen – naast Raymond Poulidor en Lucien Aimar.

In de vijfde etappe van die editie ‘67 knipte Pingeon de vleugels van zijn medeleiders door een slag te slaan in de halve etappe van Roubaix naar Jambes (Namen). Een rit (175 km) in regen en kou, omstandigheden die de Fransman haatte als de pest. Desondanks hees hij zich in een vroege vlucht met een vijftiental kompanen, waarbij ook Rik Van Looy. Terwijl het peloton liet begaan, begon Pingeon bij de beklimming van de Muur van Thuin, op zestig kilometer van de streep, een gewaagde solo. Het leverde hem ritwinst op, terwijl hij onze landgenoot Jos Spruyt bovendien onttroonde als geletruidrager. De klassementsrijders kregen allemaal meer dan zes minuten aan de broek.

Zware inzinking Poulidor

De basis van zijn latere eindwinst werd drie dagen later gelegd, in de etappe naar de kruin van de Ballon d’Alsace. Aimar trok er weliswaar in de aanval en maakte enkele minuten goed. Belangrijker echter was de zware inzinking van Poulidor, die twaalf minuten verloor en daarna niet aarzelde om voor barmhartige samaritaan te spelen en op die manier zijn eigen populariteit nog wat verder aan te zwengelen. Poupou liet zich op de Galibier zelfs uitzakken om de spartelende geletruidrager bij te staan, ook al reed hij mee aan de leiding met Julio Jimenez en Felice Gimondi, de latere ritwinnaar. Pingeon won die Ronde uiteindelijk met 3’40’’ voorsprong op Jimenez en 7’23’’ op Franco Balmanion.

Roger Pingeon: Van loodgieter en bloemist tot Tourwinnaar van 1967
Pingeon bij de voorstelling van het boek Merckxissimo, in gezelschap van Merckx zelf en Raymond Poulidor die Pingeon in 1967 een dienst bewees tijdens de Tour. Foto: BELGA

Helaas, die Toureditie is in het collectieve geheugen niet opgenomen als die van Roger Pingeon. Wel van Tom Simpson, in de dertiende etappe in mekaar gestuikt op de dampende flanken van de Mont Ventoux en luttele uren later overleden.

In de tijd van Merckx

Twaalf maanden later kon Pingeon zich niet mengen in de dramatische apotheose met Jan Janssen en Herman Vanspringel en werd hij in Parijs als vijfde geklasseerd. En dan was er Eddy Merckx...

In 1969 kon Pingeon zich nog opwerken als eerste uitdager van de Kannibaal. Alhoewel, wat heet uitdager, als tweede van het eindklassement op 17’54’’? Hij zou datzelfde seizoen nog de Ronde van Spanje winnen, maar daarna ging het snel bergaf. De Fransman zou nog één keer finishen in de Tour, als elfde in 1974, tijdens zijn laatste profcampagne.

Roger Pingeon: Van loodgieter en bloemist tot Tourwinnaar van 1967
In 1968 werd Roger Pingeon vijfde in de Tour, die Jan Janssen won. Foto: AFP

Pingeon kon een wedstrijd lezen als geen ander, maar was mentaal te kwetsbaar om de voortdurende stress van de kampioen meester te blijven. Hij werd verteerd door twijfels, gooide tijdens de Dauphiné zelfs zijn fiets in het ravijn. “Ik word weer loodgieter!” Echt populair werd hij overigens niet. Daarvoor was hij te gesloten, af en toe flink humeurig. De charmante kerel die hij in werkelijkheid was, ontbolsterde pas na zijn carrière, toen hij cocommentator werd voor de Romaans-Zwitserse televisie.

Roger Pingeon: Van loodgieter en bloemist tot Tourwinnaar van 1967
Roger Pingeon werd 76 jaar oud en overleed aan een hartaanval. Foto: BELGAIMAGE

Over enkele maanden zal het vijftig jaar geleden zijn dat hij in Parijs zijn grootste triomf vierde.

Corrigeer