Wat politie en dierenasiel op deze weide aantroffen, tart iedere verbeelding

Wat politie en dierenasiel op deze weide aantroffen, tart iedere verbeelding

Deze geitjes en emoe liepen tussen tientallen andere dieren op een weide vol afval en puin. Foto: emd

Dilbeek -

Op een weide langs de E40 in Sint-Ulriks-Kapelle zijn vrijdagavond meer dan honderd verwaarloosde dieren in beslag genomen. De eigenaar kreeg eerder al een tijdelijk verbod op het houden van pluimvee opgelegd.

Op bevel van het Brussels parket werden vrijdagavond 102 verwaarloosde dieren in beslag genomen op een weide aan de Bekkerzeelstraat in Sint-Ulriks-Kapelle. Het asiel de Ark van Pollare kwam ter plaatse om de dieren op te halen.

“Toen de politie van Dilbeek ons belde rond 18 uur, wisten we niet waar we ons aan konden verwachten. We zijn ondertussen ons vierde jaar bezig, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. Zo veel verschillende soorten dieren op één weide, die meer weg had van een stort dan een grasvlakte”, vertellen Hans Lenvain en Els De Saveur van de Ark van Pollare.

108 dieren

“Rond de weide was prikkeldraad gespannen, wat bijvoorbeeld al niet mag voor een paard. De weide lag bezaaid met afgedankte spullen zoals een frigo, badkuipen, een trailer vol afval en een caravan vol duiven. Je kon nergens lopen zonder ergens aan planken, palen of steengruis te blijven vasthaken. De eigenaar heeft blijkbaar al veel kansen gekregen, maar nu wou de politie en het parket alles in één keer weghalen.”

In totaal 108 dieren. Om die te kunnen vangen, volgde er een oproep via Facebook. “Op een uur tijd werd de oproep zo’n 70 keer gedeeld. We konden daarna toch op de hulp van 30 mensen rekenen. Van overal kwamen ze spontaan afgezakt om hulp te bieden. Dat heeft ons geraakt”, vertellen Hans en Els. “De meeste dieren staan bij ons, maar de geiten, schapen en de pony hebben onderdak gekregen bij vzw De Kalmoes in Meerbeke, een aantal eenden en kippen bij particulieren en de ezels bij Anagria, een gespecialiseerd asiel in Sint-Niklaas.”

Gewond en uitgemergeld

De dieren zijn gewond en/of uitgemergeld. “De schapen en geiten hebben allemaal een infectie op de luchtwegen of een longontsteking. Andere dieren zijn graatmager, hebben te lange hoeven of doorgroeide tanden. Wij houden de dieren bij tot het parket de toestemming geeft voor adoptie. De kosten worden uiteindelijk door de eigenaar gedragen, maar intussen moeten wij voor het voedsel en de dierenarts betalen. Gelukkig hebben er al veel mensen voedsel afgezet of een bijdrage gestort op de rekening.”

Zeven uur na hun aankomst trokken ze terug naar Ninove met een veertigtal duiven, vijftien schapen en geiten, vijf kalkoenen, eenden, een pony, twee ezels, konijnen, een dertigtal kippen, drie emoes en twee lama's.

Geen onbekende

De eigenaar is zeker geen onbekende bij politie en gerecht. In 2010 was er al een grootschalige inbeslagname van bijna honderd dieren. Het ging toen vooral om kippen, al werden er ook ganzen, honden,duiven, katten, konijnen, een paard, herten en struisvogels meegenomen. “De eigenaar betreft een man die door de rechtbank al eens een tijdelijk verbod op het houden van pluimvee had gekregen na vorige processen-verbaal”, zegt Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde. “Dat verbod is intussen al afgelopen, maar vrijdag heeft men blijkbaar weer dieren aangetroffen in verwaarloosde toestand.”

De dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid moet over het lot van de dieren een beslissing nemen. Het parket kan de eigenaar vervolgen.

Corrigeer

MEER NIEUWS