VIDEO. Wat er uit deze 3D-printer komt, lijkt sciencefiction maar is net erg lekker

Brugge -

Veel volk gisteren op de opendeurdag van Hotelschool Ter Groene Poorte. De aanwezigen keken er hun ogen uit naar een 3D-printer die non-stop chocoladen legopralines printte. “Vroeger bestond dit alleen in sciencefictionfilms.”

De pralines vielen gisteren van de lopende band op de opendeurdag van Hotelschool Ter Groene Poorte. Of werden, beter gezegd, aan de lopende band uitgeprint. Een 3D-printer in de hal van de chocolatiers maakte er zeven uur lang non stop pralines in de vorm van legoblokjes. De speciale chocolaatjes worden verkochtdoor de mini-onderneming van de laatstejaars.

20 minuten nodig

“Het principe is hetzelfde als een gewone printer”, zegt Nina Hoff (25) van producent 3Dbyflow. “We zetten een tekening op de computer, doen chocolade in de printer in de plaats van inkt en drukken op start.” Vervolgens heeft de printer zo'n 20 minuten nodig om één legoblokje te produceren. Al hoeven het niet per se legoblokjes te zijn.

“Je kunt het zo gek niet bedenken of we kunnen het printen”, zegt Nina. “De printer creëert vormen die met de hand niet mogelijk zijn en ook de dure mallen worden zo overbodig. In Nederland zijn hier al enkele scholen mee bezig, maar in België is het de eerste keer dat we de printer aan het werk zetten.”

En als het van leerkracht Pol Deschepper (48) afhangt lang niet de laatste keer. “Ik wilde in september zo'n machine kopen, maar toen stond hij nog niet op punt. Ook nu wordt hij nog verder afgesteld, maar je ziet duidelijk het potentieel. Een aantal jaar geleden kwam dit alleen voor in sciencefictionfilms, maar volgend schooljaar willen we de technologie integreren in onze opleiding.”

Of hij schrik heeft dat, zoals in de autosector, de chocolatier op termijn zo overbodig wordt? “Chocolade kan niet zonder machine en omgekeerd. Het is zeker niet de bedoeling de technieken van vroeger aan de kant te schuiven, maar artisanaal en industrie hebben elkaar nodig. Dit maakt de chocolatier van de toekomst sneller en rendabeler en wordt een aanvulling op hetgeen de chocolatier doet. Als je ziet hoe veel vraag er is naar personalisatie, dan kan zo'n machine perfect een logo in printen terwijl de chocolatier zich met iets anders bezighoudt.”

Het was chocoladefabrikant Callebaut die de aanzet gaf en een samenwerking opzette met 3dbyflow. “Ook wij zijn constant op zoek naar nieuwe technieken en gaan daarom partnerships aan”, zegt Frederic Janssens van Callebaut. “Al is dit nog een experimentele fase, toch willen we de chocolatiers van morgen al laten kennismaken met de technologie van morgen. Als je mij vraagt hoe het atelier van de chocolatier er in 2025 uitziet, dan staat daar zeker een 3D-printer in.”

Corrigeer

MEER NIEUWS