Samen roeien is samen borstkanker bestrijden

Samen roeien is samen borstkanker bestrijden

De dames zorgen door wekelijks te roeien voor een natuurlijke vorm van lymfedrainage. Foto: credit

Leuven -

Leuven heeft nu ook zijn ‘Pink Ribbonettes’ en die gingen gisteren voor het eerst te water. De proefvaart vormt het startschot voor een wekelijks uurtje varen op zondagvoormiddag vanaf april.

Tal van (ex-)borstkankerpatiënten starten regionaal een roeiclub onder de vleugels van borstkankerorganisatie Pink Ribbon. Ook de Leuvense ‘Pink Ribbonettes’ gingen zondag voor het eerst te water.

Omdat maar liefst één op de acht vrouwen in haar leven met borstkanker geconfronteerd wordt, wil Pink Ribbon borstkanker bestrijden op drie fronten: preventie, opsporing en steun aan patiënten. Zo roeien de dames niet enkel voor het plezier, maar vooral om hun lymfeklieren goed te draineren. Bij borstkanker worden namelijk de aangetaste lymfeklieren in de arm weggehaald, waardoor een ophoping van lymfevocht in het bindweefsel bij zo'n vijf à tien procent van de patiënten kan zorgen voor een lymfoedeem of ‘dikke arm’.

Natuurlijke afweer

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de roeibeweging een natuurlijke vorm van lymfedrainage is en zo helpt om de zwelling tegen te gaan.

Bovendien versterkt sporten de natuurlijke afweer en willen de dames zo de taboesfeer rond borstkanker doorbreken.

De Leuvense Pink Ribbonettes roeiden in drie Canadese kano's voor tien personen van hun startplaats The Shelter in Korbeek-Dijle tot in Leuven. Die proefvaart, onder begeleiding van het Cano Team Leuven (CTL), vormt het startschot voor een wekelijks uurtje varen op zondagvoormiddag vanaf april.

Na de tocht wandelden de dappere dames nog een drietal kilometer terug naar hun startplaats.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees