President Brazilië wil vleescrisis in de kiem smoren door... een steak te gaan eten

President Brazilië wil vleescrisis in de kiem smoren door... een steak te gaan eten

Foto: EPA

De Braziliaanse regering zet alle zeilen bij om een crisis in de vleessector af te weren, na beschuldigingen dat enkele grote vleesbedrijven jarenlang bedorven vlees hebben verkocht in binnen- en buitenland. President Michel Temer ging zelfs met buitenlandse ambassadeurs een steak eten.

De Braziliaanse president en zijn minister van Landbouw hadden dit weekend een ontmoeting met topdiplomaten uit onder meer de Europese Unie om hen te bezweren dat de lokale slachthuizen degelijk worden gecontroleerd en dat Braziliaans vlees veilig is voor consumptie.

Na de ontmoetingen riep hij iedereen op biefstuk te gaan eten. Hij trok zelf met 19 ambassadeurs naar een steakhouse.

President Brazilië wil vleescrisis in de kiem smoren door... een steak te gaan eten
Foto: REUTERS

Brazilië, de grootste exporteur van vlees ter wereld, heeft te maken met een gigantisch schandaal in de vleessector. Een veertigtal bedrijven, onder wie grote namen als JBS en BRF, zou betrokken zijn. Inspecteurs zouden omgekocht zijn geweest, waardoor bedorven vlees toch op de binnen- en buitenlandse markt zou zijn beland. Met behulp van chemicaliën zou het vlees opnieuw aantrekkelijk zijn gemaakt.

De betrokken bedrijven ontkennen de beschuldigingen en kochten zelfs paginagrote advertenties en reclameruimte op tv om de consumenten te overtuigen. Hun aandelenkoersen tuimelden echter naar beneden.

De Europese Commissie voor Voedselveiligheid is alvast op zoek naar bijkomende informatie, zo liet de instantie zondag weten. De Commissie zegt sinds 2015 geen onregelmatigheden te hebben gevonden met gezondheidscertificaten inzake vlees uit Brazilië. Ook China en de VS vroegen om bijkomende uitleg. Er is nog geen sprake van invoercontracten die beëindigd zouden worden.

Brazilië voert vooral vlees uit richting China. Een derde van de export van rund gaat richting China en Hong Kong. De Europese Unie is met 13 procent de op één na grootste uitvoermarkt voor het vlees. China is ook de grootste uitvoermarkt voor Braziliaanse kip.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees