Twee jaar cel voor agenten die reeks overvallen pleegden

Twee jaar cel voor agenten die reeks overvallen pleegden

(Themabeeld) Foto: belga

Brussel -

Twee voormalige inspecteurs van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene die meerdere overvallen hadden gepleegd, zijn door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van twee jaar, waarvan de helft met uitstel. Het duo pleegde die feiten toen ze nog in dienst waren bij de politie, maar heeft intussen zelf ontslag genomen.

De twee agenten, 27 en 25 jaar, pleegden minstens twee overvallen, op 10 en 20 december 2015. Die twee dagen hielden ze telkens een wagen tegen op de Brusselse Ring, onder het mom van een controle. De inzittenden moesten al hun waardevolle bezittingen op het dashboard leggen en vervolgens uit de wagen stappen. Een van de agenten nam hen mee naar de achterkant van de wagen, waarna de tweede alle waardevolle spullen roofde. Op die manier zouden ze bij die feiten 5.300 euro hebben buitgemaakt.

Een van de slachtoffers diende een klacht in bij de lokale politie van Vilvoorde-Machelen, waarna de twee agenten werden opgespoord en opgepakt. In hun eerste verklaringen betwistten ze de feiten, maar later gaf het duo toe dat ze de overvallen gepleegd hadden en gaven ze hun ontslag bij de politie.

Het parket Halle-Vilvoorde tilde zwaar aan de feiten en eiste celstraffen van 37 maanden terwijl hun advocaten voor een werkstraf of een probatiemaatregel pleitten. De verdediging wees daarbij onder meer op het blanco strafblad en de zware sociale en professionele gevolgen voor beiden.

“Bijzonder vertrouwen”

De rechtbank oordeelde echter dat enkel een celstraf, met een gedeeltelijk uitstel, op haar plaats was. “Beide verdachten genoten in hun uniform van een bijzonder vertrouwen, dat ze te grabbel hebben gegooid”, klonk het. “Daarbij hebben ze ook het beeld doen ontstaan dat de politie niet te vertrouwen is.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees