Oost-Timor kiest nieuwe president

Oost-Timor kiest nieuwe president

Foto: AFP

In het Zuidoost-Aziatische land Oost-Timor zijn maandagmorgen de stembussen opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Er zijn acht kandidaten voor de opvolging van huidig staatshoofd Taur Matan Ruak. Het presidentschap is in Oost-Timor grotendeels een ceremoniële functie.

Francisco ‘Lu-Olo’ Guterres, voormalig parlementsvoorzitter en de leider van de Fretilin-partij, start als de grote favoriet aan de presidentsverkiezingen. Hij geniet onder meer de steun van de vroegere vrijheidsstrijder Xanana Gusmao, die van 2002 tot 2007 de eerste president van het land was.

Maar mogelijk zal hij toch nog een maand moeten wachten voordat hij duidelijkheid krijgt over zijn functie. Want als geen van de kandidaten maandag een meerderheid haalt, vindt er op 20 april nog een tweede stemronde plaats.

Analisten verwachten dat de verkiezing voor meer stabiliteit zal zorgen in het kleine land (1,2 miljoen inwoners), dat op economisch vlak erg afhankelijk is van zijn olie-inkomsten.

Oost-Timor, een vroegere Portugese kolonie, is een van de jongste landen ter wereld. Het werd in 2002 onafhankelijk van Indonesië.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees