Zijn laatste koersen op Vlaamse bodem

Nog zes koersen: hier liggen de laatste winstkansen ooit voor Tom Boonen

Tom Boonen toonde zich zaterdag in Milaan-Sanremo, weliswaar als helper. Maar woensdag begint de Vlaamse Wielerweek. Het moment van de waarheid breekt dus aan voor Boonen, die in 2,5 week in principe nog zes kansen krijgt om zijn palmares nog wat op te smukken. Hij start echter maar in vijf koersen. De kans dat hij op zijn 36e de krachttoer van in 2012 (winst in E3, Gent-Wevelgem, Ronde én Roubaix) kan herhalen lijkt onbestaande, met alleen al ene Peter Sagan als tegenstander. Maar Boonen zou Boonen niet zijn als hij niet start met de gedachte dat het mogelijk is om minstens één koers te winnen voor zijn alles-of-niets-slotshow in de Hel van het Noorden. Maar waar liggen nog kansen voor hem?

Woensdag Dwars door Vlaanderen: het zal bij die ene zege blijven

Woensdag geen Tom Boonen in Dwars door Vlaanderen. Na de kilometers in Milaan-Sanremo liggen zijn doelen later deze week. Zijn teller in Waregem zal dus stoppen bij die ene zege. In 2007 was hij de snelste in een massaspurt, voor Belgisch kampioen Niko Eeckhout en Suart O’Grady.

Vrijdag E3 Harelbeke: een koers die hem ligt (of toch lag)

Het minste wat je van de E3 Harelbeke kan zeggen is dat de E3 Tom Boonen ligt. Hij is er niet voor niets alleen recordhouder met vijf zeges. Hij is ook de laatste Belgische winnaar: in 2012 klopte hij Oscar Freire nadat hij van erg ver de sprint was begonnen. Voorts won hij in Harelbeke van 2004 tot en met 2007 vier keer op een rij. Na Boonen in 2012 waren er ook nog kleppers als Fabian Cancellara, Peter Sagan en Geraint Thomas aan het feest.

Vorig jaar al werd het aantal hellingen in de E3 van 17 naar 15 echter herleid en de koers werd gevoelig ingekort naar om en bij de 200 kilometer. Het leverde met Michal Kwiatkowski een mooie winnaar op maar de winnaar van Milaan-Sanremo past voor het Vlaamse voorjaar en mikt op de Ardense klassiekers. Maar Peter Sagan start wél, net als Greg Van Avermaet en nog heel wat (jongere) toppers die op de bergjes vandaag de dag heel wat explosiever zijn dan de huidige Boonen. Kortom, het is een zware wedstrijd op een terrein dat Boonen op zijn duimpje kent en op een aankomst die hem goed ligt maar waar de concurrentie niet mals is.

Zondag Gent-Wevelgem: hijgende Sagan in de nek

Net als de E3 is het dus ook van datzelfde super 2012 geleden dat Tom Boonen won in Gent-Wevelgem. Het was toen ook al zijn derde zege in Wevelgem, na eerdere triomfen in 2011 en 2004, waarmee hij ook hier mede-recordhouder werd naast Mario Cipolloni, Eddy Merckx, Rik Van Looy en Robert Van Eenaeme. Boonen klopte in 2012 in de sprint... Peter Sagan.

Sagan won echter het jaar nadien en won vorig jaar ook al een tweede keer, nadat hij tussendoor in 2014 ook derde werd toen John Degenkolb won. Een snelle Boonen is ook hier zeker niet kansloos maar dan zal hij zeker de wereldkampioen moeten passeren, nadat die vorig jaar nog knap de sprint won van een elitegroepje met ook nog Vanmarcke en Cancellara. Een vierde keer Boonen? Het kan maar de kans dat Sagan naast hem komt op de erelijst lijkt op papier groter.

Volgende week zondag Ronde van Vlaanderen: moeilijk, erg moeilijk

Flashback 1 april 2012. De allereerste keer dat de vernieuwde Ronde van Vlaanderen aankomt in Oudenaarde wint Boonen voor de derde keer Vlaanderens Mooiste. Ook hier wordt hij mede-recordhouder met drie zeges naast Fabian Cancellara, Johan Museeuw, Eric Leman, Fiorenzo Magni en Achiel Buysse. In de slopende finale rekent hij af met de Italianen Ballan en Pozzato.

Sindsdien kon Boonen - om diverse redenen - echter nooit meer in de loodzware finale met onder meer de venijnige Oude Kwaremont en Paterberg concurreren met mannen als latere winnaars Cancellara, Kristoff en (opnieuw) Sagan. In 2013 moest hij opgeven na een vroeg val, in 2014 werd hij zevende, in 2015 haalde hij de start niet en vorig jaar was hij (nog) niet meer waard dan een vijftiende stek. Op de steile klimmetje opnieuw concurreren met mannen die pakweg tien jaar jonger en dus explosiever zijn, wordt moeilijk. Maar niet onmogelijk als hij kan anticiperen met zijn ervaring en ongeëvenaarde terreinkennis.

Volgende week woensdag Scheldeprijs: eerbetoon zonder enige ambitie

De Scheldeprijs wordt een specialleke dit jaar voor Tom Boonen. Hij won “slechts” twee keer in Schoten: in 2006 en 2004. De koers werd de voorbije jaren een festival voor rassprinters en de laatste keren dat hij zich in Schoten voluit smeet in het risicovolle sprintersgewoel was in 2008, toen hij te vroeg de handen in de lucht stak.

Maar dit jaar zal hij geen risico’s nemen voor een sprintzege in Schoten, vier dagen voor zijn allerlaatste Parijs-Roubaix en met recordhouder Marcel Kittel als ploegmaat. Nochtans wordt deze 105e een eerbetoon aan Boonen, man van de streek. De start werd voor de gelegenheid zelfs verplaatst naar Mol, de woonplaats van Boonen, waarna nog enkele jeugdherinneringen zullen passeren in Balen en omstreken. Kortom, waar Tommeke opgroeide tot Tom. Maar meedoen voor de zege? Nee, dat dus niet. Daarvoor zijn de belangen amper vier dagen later te groot voor. En zonder risico’s te nemen kan je een sprintkoers als de Scheldeprijs simpelweg niet winnen.

Binnen twee weken zondag Parijs-Roubaix: het slotakkoord

En dan is er natuurlijk dé Parijs-Roubaix. Waar hij opnieuw mede-recordhouder is met vier zeges, evenveel als Roger De Vlaeminck. Waar hij (opnieuw) in 2012 een laatste keer kon winnen maar waar hij vorig jaar bewees nog tot grootse dingen in staat te zijn met een tweede plaats achter die dekselse Hayman...

Dus kan hij een vijfde keer winnen in de Hel van het Noorden? Dat hij het kan, is zeker. Op de kasseien kan hij zijn power dezer dagen meer kwijt dan op de Vlaamse hellingen, waar zijn explosiviteit met de jaren te veel voor is afgebot. Dat hij ook zal winnen, is een andere zaak. Afspraak 9 april op de Vélodrome van Roubaix. Maar eerst Vlaanderen.

Conclusie: één kans op zes

Van de zes wedstrijden die komende 2,5 week worden gereden, start Boonen er in vijf. En aangezien zijn explosiviteit op de korte, Vlaamse hellingen met de loop der jaren is afgebot, hoort hij slechts in één koers tot de topfavorieten. En of hij het dan ook kan afmaken... Dat zou pas straf zijn. Héél straf. Maar héél Vlaanderen duimt alvast mee...

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.