Gore praat verkopen? De Antwerpse politie staat al lang niet meer voor het eerst in het oog van de storm

Gore praat verkopen? De Antwerpse politie staat al lang niet meer voor het eerst in het oog van de storm

Foto: Photo News

Antwerpen -

Het Antwerpse politiekorps bevindt zich opnieuw in het oog van de storm. Uit gelekte berichten van een WhatsApp-groep van agenten blijkt nu dat die bulkten van racistische en seksistische praat. De politie van ’t Stad zit zo nog maar eens met een schandaal... Een recent overzicht.

2008: Forcom-affaire

In 2006 besloten Zaalvoetbalclub Borgerhout en Forcom Antwerpen te fuseren tot Futsal Topsport Forcom Antwerpen Elite, met als sponsors webcomputerwinkel Forcom en advertentiefirma Elite . Het volgende seizoen werd meteen de titel gepakt, de finale van de Beker van België werd nipt verloren.

Een sterrenploeg kost echter geld en clubsecretaris Chris P. dokterde een aantal manieren uit om de goede spelers bij Forcom te houden. Zo bekende hij aan de speurders dat er per gewonnen wedstrijd tot 1.000 euro extra in het zwart werd uitbetaald. Hij zou ook gewerkt hebben met fictieve arbeidscontracten via de stads-vzw KIDS (Kansen in de Stad), welke allochtone jongeren stimuleert om iets van hun leven te maken.

Sponsors Rudi L. en Dirk S. zorgden via hun bedrijven voor zwarte donaties. Chris P. deed echter ook een beroep op de diensten van de politie-inspecteurs Kurt A. en Marc H. Zij ronselden in naam van Forcom advertenties en kregen in ruil een percentage op wat ze binnenbrachten. Van seksgigant Beate Ushe tot vastgoedmakelaar Chase, de twee agenten verdienden flink wat geld met hun ‘hobby’: 150 à 200.000 euro per seizoen. Maar daar bleef het niet bij...

Gore praat verkopen? De Antwerpse politie staat al lang niet meer voor het eerst in het oog van de storm
Jonathan Jacob. Foto: © VRT 2013

Drugsspeurders die de telefoons van schimmige figuren aftapten, hoorden stomverbaasd hoe het duo afspraken maakte over een goudtransactie. De twee inspecteurs wilden ook een duistere Italiaanse ‘zakenman’ introduceren in het diamantmilieu. Observaties bevestigden dat het tweetal contact had met loopjongens van de veroordeelde maffiabaas Asher Doron. De collega’s van de federale recherche ontdekten dat Kurt A en Marc H. ook op grote schaal knoeiden met hun diensturen.

2010: Jonathan Jacob

Op 6 januari 2010 belandde de toen 26-jarige Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel. Jacob raakte door bodybuilding verslaafd aan amfetamines. Die hadden ook een effect op zijn mentale toestand. Een dag voor zijn dood pakte de lokale politie Jacob op in Borsbeek.

Er werd beslist hem over te brengen naar een psychiatrisch ziekenhuis in Boechout, maar dat mislukte. Jacob raakte in de politiecel verstrikt in een psychose en was zeer geagiteerd. Om hem te kalmeren, haalde de politie er een dokter en het Antwerpse Bijzonder Bijstandsteam (BBT) bij, bijgenaamd de ‘bottinekes’. Dat team moest Jacob in bedwang houden, zodat de dokter hem een inspuiting kon geven. Tijdens de extreem gewelddadige interventie, waar een duwvork en vuistslagen bij te pas kwamen, stierf Jacob aan een gescheurde lever en buikader.

Dit jaar werden zeven BBT’ers veroordeeld tot vier maanden met uitstel en 275 euro boete voor onopzettelijke doding. De rechtbank vond dat de politiemensen een inschattingsfout hadden gemaakt, met “dramatische gevolgen”. Ze hadden hun opdracht blindelings uitgevoerd, in plaats van rekening te houden met de omstandigheden en andere opties dan geweld te overwegen.

Gore praat verkopen? De Antwerpse politie staat al lang niet meer voor het eerst in het oog van de storm
Foto: rr

In januari werd beslist dat de leden van het bijzondere politieteam vanaf begin 2018 zullen ondergebracht worden bij de federale politie.

2011: Racismerapport

Volgens een intern racismerapport lag het aantal allochtonen binnen het Antwerpse korps in 2011 bijzonder laag: 38 op 2.200 personeelsleden. Volgens enkele allochtone agenten namen bepaalde blanke collega’s in groep een baaldag of een dag ziekteverlof als ze op die dag onder een allochtone officier moeten werken.

De onderzoekers vroegen blanke agenten ook naar hun mening over hun gekleurde collega’s. “Ze hebben lange tenen en voelen zich te veel geviseerd” en “Ze kunnen zelden lachen om ‘racistisch’ getinte moppen en nemen alles persoonlijk op. Ze hebben geen humor” zijn enkele uitspraken.

“Als ik de studie lees, krijg ik een déjà vu-gevoel. Het doet me denken aan hoe veel mannelijke collega’s reageerden toen eind jaren zeventig de eerste vrouwen toetraden tot ons korps. Agenten die weigeren om met iemand een team te vormen omwille van huidskleur, dat kan natuurlijk absoluut niet”, erkende toenmalig korpschef Eddy Baelemans.

“De Antwerpse lokale politie staat nu eenmaal bekend als een werkomgeving waar racisme meer norm dan uitzondering is”, zei een allochtone agent. “In de loop der jaren zagen wij veel collega’s met een Turkse of Marokkaanse achtergrond komen, en snel weer gaan.”

2016: Mega Toby en Sproetje

Vier politiemannen - tussen de 24 en de 34 jaar - werden in maart door speurders van Intern Toezicht in de boeien geslagen. De vier werden ervan verdacht systematisch kwetsbare inwoners van de stad, zoals illegale vreemdelingen en vluchtelingen, te hebben af­geperst en beroofd van hun geld. In een aantal gevallen ­gebruikten ze daarbij grof geweld.

Ze werkten allemaal in de zone City (Antwerpen-Noord en Borgerhout). In hun werkgebied stonden ze bekend als ‘de roversbende van Mega Toby en Sproetje’. Een bron geeft een voorbeeld van hun werkwijze. “Die mannen viseerden vooral illegale vreemdelingen die zich op­houden in cafeetjes als Tanger in de Kerkstraat. Ze reden met twee combi’s voor de deur en hielden vervolgens een soort razzia. Ze namen dan twee of drie illegale Marokkanen mee. Het begon op te vallen dat de rest van het café niet werd ­gecontroleerd.”

Gore praat verkopen? De Antwerpse politie staat al lang niet meer voor het eerst in het oog van de storm
Drie van de vier bendeleden. Foto: GVA

“De illegalen werden vervolgens door hen meegenomen naar het verlaten Sinksenfoor-terrein aan Spoor Oost. Daar moesten ze hun geld en hun drugs afgeven. Wie zich durfde te verzetten, werd tegen de combi gesmakt en kreeg flink wat slaag. Sommige slachtoffers raakten zo sommen tot 800 euro kwijt en vaak moesten ze ook hun drugs afgeven. This is money from Belgian State, kregen ze dan te horen. Daarna werden hun slachtoffers gewoon ergens gedumpt.”

De vier agenten zouden bovendien meerdere keren per jaar exotische reizen maken en maakten grote sier in dure discotheken en op festivals zoals Tomorrowland.

2016: Jinnih Beels

Commissaris Jinnih Beels stapte in september op bij de Antwerpse politie, waar ze vijftien jaar diende. Ze was lang het diensthoofd bij de cel diversiteit waar ze vooral de strijd aanbond tegen racisme binnen de lokale politie van Antwerpen. Volgens bronnen binnen het korps zou Beels zich niet langer gesteund voelen door de korpsleiding in Antwerpen.

Beels zou zich storen aan de harde optreden van onder meer het Snelle Respons Team (SRT). De commissaris zou zich tegenover collega’s hebben laten weten dat “Eerst vechten, dan praten” niet haar stijl is. Ze ruilde het Antwerpse politiekorps in voor dat van Mechelen, waar ze begin dit jaar het slachtoffer werd van een racistische foto van een collega.

2016: rapport Comité P

De Antwerpse politie moet dringend werk maken van een echt antidiscriminatiebeleid. Dat was een van de aanbevelingen van het Comité P, dat onderzoek deed naar racisme binnen het korps. Slechts een kleine minderheid gedraagt zich racistisch, maar die minderheid wordt niet tot de orde geroepen door leidinggevenden of collega’s, aldus het Comité P.

De verhalen over racistische pesterijen, wantrouwen en discriminatie werden grotendeels bevestigd in het nieuwe rapport. Volgens het Comité P bestaat er binnen het Antwerpse politiekorps een zwijgcultuur, waardoor zowel autochtone als allochtone agenten racistische incidenten niet melden, uit angst voor represailles door collega’s.

Gore praat verkopen? De Antwerpse politie staat al lang niet meer voor het eerst in het oog van de storm
De anonieme agent.

Volgens het Comité P heeft het “interne racisme” te lang geen aandacht gekregen binnen het politiekorps. Het rapport is vooral scherp voor de korpsleiding onder de vorige burgemeester, die – ondanks een alarmerend rapport in 2011 – nauwelijks concrete maatregelen zou hebben genomen.

“Er is meer racisme bij politie dan gedacht”, getuigde een anonieme agent voor de camera. Zo vertelde de man over een incident waarin een allochtone agent, buiten zijn uren, op de Turnhoutsebaan hardhandig werd aangepakt door zijn collega’s voor het oog van de passanten.

2017: WhatsApp-groep

Een 25-tal leden van de Antwerpse politiedienst die ­instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen gebruikte in 2015 en 2016 een interne WhatsApp-groep om met elkaar te communiceren. De gesprekken gingen over prak­tische ­zaken, zoals het wisselen van shifts, maar de leden schepten ook op over geweld, deelden racistische en seksistische overtuigingen en toonden ­foto’s van gedetineerden die enthousiast werden becommenta­rieerd.

Genre: “Precies wel een mottig exemplaar” of “nen echten terrorist”. Of: “Weer kermis in Parijs, ze moeten er maar veel binnenlaten!” en “Er zijn een paar baardapen gesignaleerd”. Hoewel er soms smiley’s achter de uitspraken staan, roepen de gesprekken vragen op over de mentaliteit van het team. Op een bepaald moment zegt Be. zelfs: “Het Dolfke in mij raakt weer flink nijdig...”

De afgesloten groep werd in april 2016 besproken op een dienstvergadering, in aanwezigheid van twee commissarissen. De WhatsApp-groep is in april vorig jaar stopgezet, nadat het bestaan ervan was uitgelekt. Een van de favoriete onderwerpen van de chatgroep was immers ook het beschimpen van collega’s.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees