Verdachte en slachtoffer zouden kenden elkaar via lokaal SM-milieu

Berlijnse politie op zoek naar Belgische man na moord op kunstenares

Berlijnse politie op zoek naar Belgische man na moord op kunstenares

De Belgische man (links in beeld) zou de Poolse kunstenares vermoord hebben. Foto: Polizei Berlin

Na de moord op een Poolse kunstenares is de Berlijnse politie op zoek naar een Belgische man. Hij wordt ervan verdacht de 41-jarige Ewa Kacprzykowska afgelopen vrijdag vermoord te hebben in haar appartement in het Berlijnse Kreuzberg. Tevens zou hij het appartement van het slachtoffer in brand hebben gestoken om sporen uit te wissen, dat meldt de Berliner Zeitung.

Afgelopen vrijdag rond 21.30 uur rukte de Berlijnse brandweer uit voor een brand in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Tijdens de bluswerken troffen ze het levenloos lichaam van de 41-jarige Ewa Kacprzykowska aan. De reddingswerkers hebben haar nog proberen reanimeren maar ze stierf ter plekke.

Heel snel werd duidelijk dat de Poolse niet gestikt was. Ze werd op gruwelijke wijze vermoord. Een politiewoordvoerder sprak eerst van “externe factoren”, het autopsierapport verduidelijkt: meerdere snij- en steekwonden, bruut geweld.

Probeerde de dader zijn sporen te wissen? “Op dit ogenblik gaan we ervan uit dat de brand gebruikt is als dekmantel,” aldus een woordvoerder van de politie.

Laatst gezien in de nachtwinkel

Wat leek op een routineklus werd al snel een moordzaak, maar het enige spoor waren een paar vage getuigenissen van de buren. Zo vertelden ze hoe ze een man hebben zien vluchten. Net voor de brand klom hij uit het raam van haar appartement om dan over een hek op het binnenplein te klimmen. Volgens hun beschrijvingen droeg hij een pet en is hij van middelbare leeftijd.

Na onderzoek van bewakingsbeelden van een lokale nachtwinkel heeft de Berlijnse politie een opsporingsbericht verspreid met foto’s van de man, “hij spreekt zeer goed Engels en zegt van Belgische afkomst te zijn”, aldus het opsporingsbericht. Op die beelden is de kunstenares enkele uren voor haar dood te zien in het bijzijn van een onbekende Belgische man. De politie gaat ervan uit dat hij haar vermoord heeft.

In de nachtwinkel kochten ze een fles rode wijn en twee kleine flesjes wodka. Het duo leek in opperbeste stemming. De Belgische man op de beelden komt overeen met de beschrijvingen van de vluchtend man, die net voor de brand uit het raam klom, aldus de Duitse politie.

Berlijnse politie op zoek naar Belgische man na moord op kunstenares
Enkele uren voor haar dood werd Ewa voor het laatst gezien in een nachtwinkel. Foto: Polizei Berlin

Zoekertje op het internet

Voorts speculeren verschillende Duitse media dat de kunstenares en haar vermoedelijke moordenaar elkaar leerden kennen uit het Berlijnse SM-milieu, waar de kunstenares vaak in vertoefde.

Volgens de Berliner Zeitung postte de kunstenares regelmatig zoekertjes op een online SM-portaal. Zo was ze regelmatig op zoek naar modellen om artistieke en erotische foto’s van te maken. Ze stond niet enkel achter maar vaak ook voor de camera. “Ewa hield van het extreme in alle opzichten”, getuigt John J., een ex-minnaar van de kunstenares, aan de Berlijns krant. “Ze was dol op rollenspellen, van geslepen femme fatale tot brave huisvrouw”. Ook drugs schuwde ze niet, “ze hield enorm veel van cocaïne,” aldus haar ex-minnaar.

Volgens de Berliner Kurier hadden de buren hadden niet zo begrepen op de kunstenares, sterker nog: ze hebben ooit geprobeerd haar uit het appartement te laten zetten met een petitie. Volgens hen maakte ze vaak kabaal en organiseerde ze vaak luide feestjes. “De vele mannen die bezoek kwamen vonden we zeer zonderling”, aldus een buur aan de Kurier.

Intussen kregen de Berlijnse speurders naar eigen zeggen een twintigtal tips binnen, voorlopig is de Belgische verdachte spoorloos. De Belgische politiediensten werden nog niet op de hoogte gebracht, aldus de woordvoerder van de federale politie.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees