Oude kleren kunnen nu ook in Antwerpse postkantoren worden afgegeven

Oude kleren kunnen nu ook in Antwerpse postkantoren worden afgegeven
Antwerpen -

Wie oud textiel op overschot heeft, kan daarmee vanaf maandag ook terecht in Antwerpse postkantoren. Het aantal afleverpunten stijgt daarmee tot bijna tachtig. Eerder besliste de stad om alle kledingcontainers weg te halen.

De stad Antwerpen wou af van de gekende textielcontainers in het straatbeeld, onder meer omdat de financiën bij de initiatiefnemers niet altijd duidelijk waren, omdat de kledij de lokale handel in Afrika verstoorde en omdat in en rond de containers ook werd gesluikstort.

In oktober sleepte een vereniging van vijf non-profitorganisaties de overheidsopdracht in de wacht om ophaalpunten te organiseren in de plaats van de containers. Intussen werden daarvoor al zo’n 62 afleverpunten gestart.

“Er komen vandaag zo’n zestien punten bij in de postkantoren van bpost in de stad. Het voordeel ervan is dat ze een grote visibiliteit hebben”, zegt Frank Dingemans, innovatiemedewerker bij De Kringwinkel, een van de projectpartners. Burgers kunnen hun kledij in afgesloten zakken afgeven in de postkantoren. Bpost verzamelt het vervolgens op haar kantoor aan de Noorderlaan voor verdere verwerking.

“Dit is een goed Antwerps verhaal”, zegt Marc Van Peel, schepen (CD&V) van Werk. “Nu al zijn er 213 mensen met dit project aan het werk. Dat kan oplopen naar 294.”

Momenteel wordt 60 procent van de opgehaalde kledij tweedehands verkocht. Van de rest probeert men vezels te maken als grondstof, onder meer voor isolatie. Na een half jaar wordt een eerste evaluatie gemaakt, al klinkt het momenteel dat de ophaal goed verloopt en dat de aantallen stijgen. Op langere termijn wil men naar zo’n 300 punten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees