Vacaturegraad enkel in Tsjechië nog hoger

Belgische vacatures raken steeds moeilijker ingevuld

Belgische vacatures raken steeds moeilijker ingevuld

Foto: Hollandse Hoogte

Brussel -

In het laatste kwartaal van vorig jaar waren er op honderd banen in ons land 2,9 vacant. Die vacaturegraad ligt binnen de Europese Unie enkel in Tsjechië hoger. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. “Werkgevers zoeken geschikte kandidaten voor hun vacatures, maar vinden die niet”, klinkt het bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

De vacaturegraad meet het aantal vactures op het totale aantal banen. In het laatste kwartaal van 2016 bedroeg dat cijfer in de eurozone 1,7 procent, en in de Europese Unie 1,8 procent. De vacaturegraad voor België bedroeg - net als in het derde kwartaal overigens - 2,9 procent. Enkel in Tsjechië ligt die vacaturegraad met 3 procent nog hoger. Ons land kent met een groeipercentage van 0,7 procentpunt ook de grootste stijging binnen de EU in vergelijking met het laatste kwartaal van 2015.

“Meer dan 100.000 openstaande vacatures”

Het VBO wijst er op dat het aantal openstaande vacatures in ons land jaar na jaar toeneemt: “83.000 in 2014, 89.000 in 2015 en meer dan 100.000 in 2016”, aldus Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO.

“Werkgevers zoeken geschikte kandidaten voor hun vacatures, maar vinden die niet. Dat zien we ook duidelijk in de cijfers. Dat moeten we oplossen, want die openstaande vacatures bieden kansen voor werkzoekenden, en als ze oningevuld blijven, fnuikt dat de economische groei en groei van de werkgelegenheid.” Volgens het VBO zijn er wel beschikbare kandidaten, maar hebben die vaak niet de gewenste competenties.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees