Porsche verdient een klein fortuin per verkochte wagen en blaast de concurrentie helemaal weg

Porsche verdient een klein fortuin per verkochte wagen en blaast de concurrentie helemaal weg

De nieuwe 911 GT3. Foto: AP

Rondrijden in een chique Porsche, wie droomt er niet van? Het Duitse automerk van de Volkswagen Group scheert tegenwoordig hoge toppen en maakt ruim 15.000 euro winst per verkochte wagen. Een cijfer waarvan de concurrentie enkel kan dromen.

De Volkswagen Group verkoopt auto’s onder de merken Porsche, Audi, Volkswagen, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti en Lamborghini. Het verkocht vorig jaar bijna 238.000 auto’s, goed voor een winst van 3,9 miljard euro. Een stijging van 14% ten opzichte van 2015.

Vooral Porsche doet het uitzonderlijk goed. Elke verkochte wagen van het sportmerk leverde het bedrijf 15.800 euro op. De concurrentie kijkt ondertussen toe en kan enkel dromen van zulke cijfers. Daimler AG, de groep achter Mercedes, moest het stellen met ‘amper’ 4.650 euro winst per verkochte auto. De Bayerische Motoren Werke (BMW) kwam ongeveer op hetzelfde bedrag uit.

Wat bepaalt het succes van Porsche? Een deel van het antwoord is puur prijszetting. Een goedkope Porsche bestaat niet, in tegenstelling tot betaalbaardere alternatieven bij Mercedes en BMW. Toch werden er de voorbije drie jaar 47% meer Porsches geproduceerd. Daarbij bleken de nieuwe 911 GT3 (basisprijs 134.000 euro) en de Macan SUV (basisprijs 44.000 euro) enorm populair.

De Macan is de goedkoopste Porsche op de markt maar geen enkele wordt verkocht aan de basisprijs. Klanten willen hun wagen zo persoonlijk mogelijk aankleden en dus biedt Porsche een resem opties aan, waarvan veelvuldig gebruik wordt gemaakt. “We concentreren ons op opgetogen klanten”, aldus Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur.

De enige optie die, voorlopig, nog gratis is: het ophalen van de wagen in de fabriek. Altijd leuk meegenomen, maar Porsche kan het zich veroorloven. Op dit moment blaast het de rechtstreekse concurrentie helemaal weg.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees