Duidelijkheid over aansprakelijkheid brand laat op zich wachten: uitbater financieel aan de grond

Zemst / Hofstade -

De heropening van brasserie Engelentijne komt er ten vroegste in de zomer. De werkzaamheden vorderen moeizaam. Intussen wacht Patrick Van Campen al drie jaar op duidelijkheid over de aansprakelijkheid voor de brand.

Voor uitbater Patrick Van Campen, was de brand die de Engelentijne op 15 april 2014 verwoestte, een financieel drama. De brasserie was nog maar twee jaar gerenoveerd door de gemeente toen een schouwbrand de historische hoeve voor een groot deel in de as legde.

“Engelentijne was een goudmijn. Door onze hoge omzet kwam ik er financieel weer wat bovenop want mijn andere zaak, Baron Van Zon in Hombeek, zat in de rode cijfers.”

Op die 15de april was het frisjes. Het haardvuur in Engelentijne werd aangestoken. “Er ontstond een brand, mijn inkomen ging in rook op en Baron Van Zon ging failliet. Zelf heb ik geen schuld. Ik vind dat de gemeente als eigenaar en de brouwerij Alken-Maes als hoofdhuurder wél verantwoordelijkheid dragen. Zij moesten ervoor zorgen dat de aanbevelingen in het brandweerrapport uitgevoerd werden.”

Burgemeester beslist

“Wij hebben een brandpreventieadvies opgesteld voor Engelentijne, maar dat is geen publiek document”, zegt majoor Bruno Van den Broeck, directeur dienst preventie van brandweer Vlaams-Brabant West. “Het is maar een advies. De burgemeester beslist om eventueel maatregelen op te leggen. Als de gemeente een uitbatingsvergunning aflevert, kan de exploitatie doorgaan. Veel hangt af van wie er wat verhuurt en onder welke voorwaarden. De gemeente kan een naakt gebouw verhuren zonder meer. Een huurder kan voor de inrichting zorgen en een uitbater kan dat bijsturen na onderlinge afspraken.”

De gemeente Zemst is niet aansprakelijk gesteld voor de brand en werd al vergoed door de verzekering, laat het schepencollege weten. Een rechter moet beslissen. Die heeft een expertise gevraagd. Daarin worden de verantwoordelijkheden opgedeeld in drie keer één derde, voor de haardinstallateur, de decorateur en de architect.

“Het is wachten of de rechter die redenering volgt. De eerste twee zijn failliet en de architect is overleden”, merkt Van Campen op. De brouwerij is karig met commentaar en zegt geen verslag van een expert ontvangen te hebben.

Traag onderzoek

Van Campen wacht al drie jaar op duidelijkheid en laakt de traagheid van het onderzoek. Pas volgend jaar in november komt er een proces. Maar hij bleef niet bij de pakken zitten en vond een nieuwe uitdaging in het oude station van Weerde.

“Niemand had interesse in dat gebouw. Het was een opportuniteit die ik wel zag zitten. ‘Mie Van Bart’ is een zaak die behoorlijk loopt maar het financieel verleden weegt zwaar. De schulden dringen mij nu ook in een persoonlijk faillissement. Ik woon op de verdieping van de brasserie want mijn eigen huis wordt verkocht.”

“Ik heb niets meer te verliezen: straks word ik 57. Ik wil nog even mijn ding in de horeca doen tot ik op pensioen kan. Ik vraag geen medelijden maar gerechtigheid. De gemeente zegt zelf dat ze vergoed is, en ik dan?”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio