FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

Het tv-debat dat de aandacht moet afleiden van de schandalen in de Franse presidentsrace

Het tv-debat dat de aandacht moet afleiden van de schandalen in de Franse presidentsrace

Foto: AFP

De Fransen kijken uit naar het eerste grote televisiedebat met de belangrijkste presidentskandidaten, maandagavond op TF1.

Voor dit debat nodigde TF1 Marine Le Pen (Front National), Emmanuel Macron (En marche!), François Fillon (Les Républicains), Benoît Hamon (PS) en Jean-Luc Mélenchon (radicaal links). De andere, minder belangrijke kandidaten, kregen geen uitnodiging van de Franse zender, “omdat een debat met 11 te omslachtig is”, zo klinkt het bij TF 1.

Tijdens het debat zullen thema’s als migratie, veiligheid en religie aangesneden worden. Ook internationale kwesties, de sociale zekerheid en pensioenen komen aan bod.

Aan kop in peilingen

Marine Le Pen gaat het debat in als ‘leider’ van de peilingen. Volgens die polls gaat 27 procent van de stemmen tijdens de eerste ronde van die verkiezingen, op 23 april, naar haar. Onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron zou tweede eindigen in die eerste ronde, waardoor de tweede ronde, op 7 mei, tussen die 2 zou gaan.

Indien er daadwerkelijk een tweede ronde komt tussen Macron en Le Pen, dan zou die eerste het uiteindelijk halen, volgens de huidige peilingen.

De voorbije weken werd de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen vooral getekend door een aantal schandalen, waaronder ‘PenelopeGate’ van Republikeins presidentskandidaat François Fillon. Maar ook Le Pen en Macron gingen al over de tongen in verband met fictieve tewerkstellingen, het verliezen van parlementaire onschendbaarheid of vermeende homoseksualiteit. De kandidaten hopen dat met dit eerste debat de focus nu eindelijk op de presidentsrace zelf en de thema’s zal komen te liggen.

Nog debatten

Het debat op TF1 is het eerste in een aantal belangrijke debatten in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. Daarna volgen er ook nog debatten op BFM-tv, CNews en France 2.

Het tv-debat dat de aandacht moet afleiden van de schandalen in de Franse presidentsrace
Marine Le Pen (Front National), Emmanuel Macron (En marche!), François Fillon (Les Républicains), Benoît Hamon (PS) en Jean-Luc Mélenchon (radicaal links) en de 6 andere (minder belangrijke) kandidaten. Foto: REUTERS
Corrigeer

Niet te missen

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN