Jarenlang bracht ze haar overleden baasje bezoekjes, tot ze zelf de strijd verloor

Jarenlang bracht ze haar overleden baasje bezoekjes, tot ze zelf de strijd verloor

Twee jaar lang ging koningspoedel Daisy elke week het graf van haar baasje bezoeken. “Ze vond het probleemloos”, vertelt Rita Noerens. Foto: hls

Burst / Erpe-Mere - Wanneer ze haar baasje op het kerkhof mocht bezoeken, was koningspoedel Daisy door het dolle heen. De trouwe viervoeter uit het Oost-Vlaamse Burst wist blindelings de weg naar het graf van haar baasje Johan Clippeleer, die in 2015 overleed aan ALS. Weduwe Rita Noerens heeft de hond nu met spijt in het hart moeten laten inslapen.

“Onze hond Daisy was de trouwe vriend van mijn overleden man”, vertelt Rita. “Ze week nooit van zijn zijde, zelfs niet toen mijn man ALS kreeg en hij niet meer met haar kon gaan wandelen." Daisy waakte sindsdien bij haar baasje Johan. "Ze bleef op zijn ziekbed tot hij op 1 januari 2015 overleed", gaat Rita verder. "Maar ook daarna wilde ze nog geen afscheid nemen van hem."

Rita besloot hun trouwe viervoeter mee te nemen naar het kerkhof van Burst, om het graf van Johan te bezoeken. "Ze bleef lange tijd op Johans graf liggen, ik kreeg haar nauwelijks weer mee naar huis", zegt Rita. Vanaf dat moment ging Rita vaak met de hond naar het kerkhof, en werden de bezoeken een vast ritueel.

Alleen op zoek naar graf van baasje

"Wanneer ik haar zei dat we naar 'vake' gingen, sprong Daisy recht van vreugde. Zodra we in de buurt van het kerkhof kwamen, was ze niet meer te houden en liep ze recht naar het graf. Daar bleef te telkens tien minuten zitten. Zelfs met Allerheiligen, toen er veel volk liep en alle graven bedolven waren onder bloemen vond ze probleemloos haar weg naar het graf van Johan.”

“Soms ontsnapte ze thuis en dan ging ze alleen op zoek naar het graf. In de verkeersdrukte liep ze soms verloren. Veel mensen kenden Daisy en hielden mijn telefoonnummer bij om me te melden waar ze was. Zo kreeg ik ooit telefoontjes vanuit groentewinkel 't Vitamientje en vanuit horecazaken 't Schuurke en Bierwinkelken. Daisy was het symbool geworden voor het gezegde ‘zo trouw als een hond’.”

Strijd tegen kanker verloren

Enige tijd geleden werd bij het dier kanker vastgesteld. “Deze week was haar lijden te groot geworden. De dierenarts heeft haar laten inslapen. Ze was net elf jaar geworden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees