Vandaal schenkt oehoes de vrijheid, maar dat heeft dramatische gevolgen

Vandaal schenkt oehoes de vrijheid, maar dat heeft dramatische gevolgen

Een vandaal knipte de draad van het uilenverblijf vlakbij de grote vijver in de Brielmeersen kapot. Foto: rr

Deinze -

Een vandaal sloeg afgelopen zondag toe in het vogelverblijf van domein de Brielmeersen in Deinze. Eén oehoe ging vliegen, zijn vrouwtje blijft eenzaam achter. “Ze zullen beiden sterven. De ene van de honger, de andere van eenzaamheid.”

De Brielmeersen treurt om het verlies van een van haar mooie grote oehoes. In een van de kooien van het vogelverblijf woont al jaren een koppeltje, ze zijn na al die tijd dan ook onafscheidelijk geworden. Maar een onbekende vond er afgelopen zondagvoormiddag blijkbaar niets beter op dan de draad van het uilenverblijf vlakbij de grote vijver kapot te knippen. “Het is al de tweede keer in drie weken tijd dat de kooien worden gevandaliseerd. Eind februari knipte een vandaal ook al de vorige kooi van de oehoes stuk”, klinkt het bij een medewerker van het domein.

Op kooi

“Toen bleven de uilen op hun plek zitten en verhuisden we ze naar een andere kooi. Maar na het nieuwe vandalisme ging het mannetje helaas vliegen.”

“We zagen hem zondag nog op de kooi zitten, maar toen we naderden, ging hij vliegen.” En dat is rampzalig voor beide oehoes, zo blijkt. “De uilen werden in gevangenschap door mensen grootgebracht. De kans dat de uil in de natuur overleeft is dan ook klein. Zijn vrouwtje - dat op dit moment aan het broeden is - blijft achter en zal dan weer kapotgaan van eenzaamheid, ze zijn al zo lang een koppel. Het kan dus zijn dat ze het beiden niet halen.”

De medewerkers van het domein houden de kooi de komende dagen in de gaten in de hoop dat het mannetje nog terugkeert. Als iemand de uil vindt, neemt die best contact op met de mensen van het vogelopvangcentrum in Merelbeke. De oehoe is een beschermde diersoort en het gevluchte mannetje heeft dan ook een uniek ringnummer.

Wie meer weet over de vandalenstreek, kan contact opnemen met de medewerkers van de Brielmeersen via 09-380.87.37.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees