Wim Moeyaert verliet maandag het leven: “Verlost van de pijn”

Wim Moeyaert verliet maandag het leven: “Verlost van de pijn”

Wim Moeyaert nam gisteren afscheid. Foto: thv

Ieper -

Ieperling Wim Moeyaert (39) verliet gisteren het leven omringd door zijn familie. “Door de euthanasie zal ik eindelijk verlost zijn van mijn pijn, maar daarvoor moet ik wel iedereen achterlaten.”

“Maandag zal ik zoals alle andere dagen opstaan. Maar de avond zal ik niet meer zien neervallen. Voor de rest is alles tot in de puntjes geregeld. Ik ga die dag nog een laatste keer goed eten. Om 14.30 uur krijg ik dan mijn eerste euthanasie-injectie van de dokter. Omringd door mijn familie. Thuis op mijn appartement”, legde Wim bij een van zijn laatste publieke verschijningen uit.

Zijn wil geschiedde ook. De familie liet gisteren via sociale media weten dat Wim in alle rust overleden was. “Hij is eindelijk verlost van alle pijn... en vroeg ons om alle goede herinneringen te koesteren.”

Wim had dubbele gevoelens bij zijn euthanasie. “Aan de ene kant ben ik echt blij dat ik eindelijk van de constante ondraaglijke pijnen zal verlost zijn. Het is niet menselijk meer. Ik slaap nog amper 45 minuten per dag. En dan nog is dat in stukjes en beetjes. Volgens experts ben ik uitbehandeld. Vandaar ook de keuze en de toelating die ik kreeg om euthanasie te plegen. Aan de andere kant heb je natuurlijk ook mijn familie en de vele vrienden. Die maken het zeer moeilijk om afscheid te nemen van het leven.”

Wim Moeyaert werd geboren met een zuurstoftekort en een hersenverlamming. Ondanks een beperking haalde hij het onderste uit de kan. Wim noemde zijn leven - ondanks dat het veel te kort was en de weg niet de gemakkelijkste was - dan ook goed en zinvol. Hij probeerde met zijn positiviteit ook de mensen kracht te geven. “Ik vond het enorm belangrijk om nog een boek te schrijven en te publiceren als een van mijn laatste daden. Ik wilde mensen met een beperking aanmoedigen en inspireren met mijn levensverhaal.”

De afscheidsplechtigheid van Wim Moeyaert staat zaterdag om 11 uur gepland in CC Het Perron in Ieper.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio