Het luxeleven van de Blankenbergse zeehonden: liever luieren in de jachthaven dan op ponton van 35.000 euro

Het diertje is niet schuw en blijkbaar koppig, want van het ponton moet het niet weten. Foto: jve

Blankenberge -

Een zeehondje lokte maandag heel wat kijklustigen toen het lag te luieren op een ponton in de jachthaven... op 200 meter van het ongebruikte zeehondenponton.

Vertederend beeld maandag in de jachthaven van Blankenberge: al sinds zondagnacht vertoeft een kerngezonde zeehondenpup op een ponton rechtover de Royal Scarphout Yachtclub. Het diertje lokte heel wat kijklustigen en liet zich met plezier fotograferen.

De aanwezigheid van het dier leidde alweer tot een discussie over het nieuwe zeehondenponton - een tweehonderdtal meter verder in de jachthaven. Het ponton werd eind november officieel geopend door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en kostte 35.000 euro, maar kon bijna vier maanden later nog geen enkel diertje lokken. Ondertussen raakte de installatie ook al eens vast in het slib. Het werd daarom vervangen en er werd een lichter exemplaar geïnstalleerd.

Op vraag van omwonenden

Het ponton kwam er nadat een Blankenbergenaar meer dan 1.000 handtekeningen verzamelde om zeehonden een eigen rustplaats te geven in de jachthaven.

Sea Life, dat een adviserende rol heeft gespeeld in het dossier, beklemtoont dat het zich nooit heeft uitgesproken over het nut van zo’n ponton. “Wij hebben advies gegeven over vorm en materiaal indien men een ponton ging bouwen”, klinkt het bij de attractie. “Wij hebben ons nooit uitgesproken over het wel of niet nuttig zijn van een dergelijk ponton en zullen dat in de toekomst ook niet doen. Het zeehondenponton is een initiatief van de omwonenden van de haven. Zij vonden dat de zeehonden ook een mogelijkheid moesten hebben om te liggen zodra de baggerbuizen weg waren.”

Vanuit het kabinet van minister Weyts kwam er maandag geen commentaar op het dossier.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees