Woedend om “heksenjacht” die veiligheid op het spel zet

Staking dreigt op Zaventem tijdens paasvakantie

 Staking dreigt op Zaventem tijdens paasvakantie

Vanuit de controletoren houden de luchtverkeersleiders het luchtruim in het oog. Foto: Bart Dewaele

De luchtverkeersleiders op Zaventem zijn woedend op minister van Mobiliteit François Bellot. De vakbond ACV-Transcom dient vandaag een stakingsaanzegging in als de minister geen einde stelt aan de “heksenjacht”. Alles draait om de beslissing om de luchtverkeersleiders individueel te verhoren voor een gerechtelijk onderzoek en voor een audit die ­Bellot heeft aangevraagd.

De luchtverkeersleiders van Belgocontrol dreigen met een staking omdat ze individueel zullen worden verhoord over de beslissingen die ze nemen op Zaventem.

De luchtverkeersleiders kunnen afwijken van het normale plan als de veiligheid in het gedrang komt, bijvoorbeeld door de windrichting of door te druk verkeer. Actiecomités, die zich bezighouden met geluidshinder rond de luchthaven, beschuldigen de verkeersleiders ervan dat ze hun beslissingen te weinig kunnen motiveren. De administratie Mobiliteit wil voor haar audit daarom de namen krijgen van wie er op welk moment bepaalde beslissingen heeft genomen.

 Staking dreigt op Zaventem tijdens paasvakantie
Foto: BELGA

Angst voor sancties

Dat is overigens ook een vraag van de onderzoeksrechter van het Brusselse parket, die na een klacht van omwonenden eveneens een onderzoek voert naar het gebruik van de start- en landingsbanen. Het onderzoek loopt sinds 2010 “maar er werden nog nooit individuele luchtverkeersleiders verhoord”, zegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom.

“Als verkeersleiders weten dat ze individueel verhoord kunnen worden over hun beslissingen, dan zullen ze in de toekomst misschien niet meer alleen bezig zijn met de veiligheid, maar beginnen na te denken over welk actiecomité een klacht zou kunnen indienen”, zegt Callaerts.

De raad van bestuur van Belgocontrol, die is samengesteld door de politieke partijen, gaf vorige week toestemming om de namen van de verkeersleiders door te geven.

Minister Bellot antwoordt dat hij zeer snel met de vakbond rond de tafel wil zitten over het dossier, maar gisteravond was er nog geen afspraak over wanneer dat onderhoud er zou komen. Als de vakbonden tegen deze voormiddag geen garanties krijgen dat hun eisen zullen worden ingewilligd, dan dienen ze een stakingsaanzegging in. Die moet vijftien dagen op voorhand worden ingediend. De eerste stakingsdag zou dan vallen tijdens de eerste week van de paasvakantie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees