Ziet deze sluikstortcamera u straks overal?

Ziet deze sluikstortcamera u straks overal?

De politie mag de camera’s vandaag alleen inzetten op plaatsen die de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Foto: fvv

Gent -

De Gentse politie kan binnenkort haar sluikstort­camera’s overal in de stad inzetten. Vorig jaar werden er 34 sluikstorters mee betrapt.

Staat straks een sluikstort­camera gericht op de Graslei of de Vleeshuissteeg? In theorie zal het waarschijnlijk kunnen. De Gentse politie werkt aan een uitbreiding voor de inzet van de camera’s waarmee ze sluikstorters op heterdaad probeert te betrappen.

Privacycommissie

De flikken hebben al jaren enkele kleine camera’s die ze discreet kunnen opstellen om dagenlang een bepaalde straat of hoek te observeren. Maar dat mag tot nu toe alleen op een lijst met door de gemeenteraad goedgekeurde plaatsen. Op die lijst staan de wijken en straten waar Ivago het meest sluikstort moet ophalen. “Daarbuiten kunnen we de camera’s niet inzetten, hoewel we ook van andere straten klachten binnenkrijgen”, zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez.

Ergens anders camera’s plaatsen mag niet zomaar, ook niet door de politie. Ze heeft goedkeuring van de gemeenteraad nodig en advies van de Privacycommissie. “Om op alle klachten te kunnen ingaan, willen we vragen om de camera’s op het hele grondgebied in te kunnen zetten”, zegt de politie. “We zullen dat zo snel mogelijk voorstellen aan de gemeenteraad.”

Adresgegevens

De Gentse flikken klisten vorig jaar 188 sluikstorters. Daarbij spelen de camera’s een grote rol. De beelden legden 53 keer sluikstorters vast. 34 keer was de sluikstorter te herkennen.

Het meest succesvol zijn acties waarbij de politie samen met Ivago sluikstort doorzoekt. Als adresgegevens gevonden worden, krijgt die persoon een GAS-boete of een proces-verbaal in de bus. Tijdens 59 van die controles werden vorig jaar 141 GAS of pv’s opgesteld. De realiteit is wel dat een deel van die boetes terechtkomt bij mensen die geen geld hebben om ze te betalen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees